Finnmarksløpet

Webshop

Mattilsynet kaster ut Italia

Skrevet av: Per-Henrik Stenstrøm
Dato: 07.03.2005 12:06

Det italienske støtteapparatet fikk sjokk da Mattilsynet dukket opp på Levajok litt før klokka 12.00 for å kaste ut de to italienske spannene som deltar i begrenset klasse. Sekretariatsleder Mira Trabocchi (t.h.) som selv er italiensk, var svært sorgtung da hun motok beskjeden fra Mattilsynets veterinær Susann Rørtveit.

- De to italienske spannene har ikke klart å fremlegge dokumentasjon på at de har gitt hundene sin den pålagte ormekuren som skal gjennomføres innen sju dager etter at de kommer til Norge, sier veterinær Susann Rørtveit i Mattilsynet Øst Finnmark til Finnmarksløpets nyhetstjeneste på Levajok.

I regelverket for innførsel av hund fra EU-land heter det at behandling mot parasitter ekinokokkose skal utføres maks 10 dager før innreise og gjentas innen 7 dager etter innførsel. Kuren skal gis mot en type parasitter som ikke finnes i Norge.

Parasittene har mus og mennesker som mellomstasjon. De er svært skadelige og lager små cyster som gjerne ikke oppdages før det er for sent. Blir mennesker angrepet av parasitten er sjansen for å overleve små. Bærplukkere kan være utsatt.

Mattilsynet har avdekket at de aller fleste utenlandske kjørerne ikke har papirene i orden. Noen av kjørerne har imidlertid klart å dokumentere at de har gitt kuren i sitt hjemland, selv om de har manglet stempet i hundepasset som skal følge hundene. Det var tilstrekkelig dokumentasjon til at alle de utenlandske kjørerne fikk klarsignal til å starte Finnmarksløpet. Nå gjør Mattilsynet helomvending og stopper de italienske kjørerne. Mattilsynet er kommet til at kjørerne ikke har dokumentasjon fra veterinær i Norge på at de har gitt kur nummer to innenfor sjudagers fristen.

Det betyr at tre utenlandske team nå er ute av Finnmarksløpet. Den tyske kjøreren Thomas Hoffmann trakk seg i går og idag må de italienske kjørerne Maurizio Menghinella og Henry Coronica bryte løpet og forlate landet. De forlot Skoanvarre i natt og har ennå ikke ankommet Levajok for å få den tragiske nyheten.

Partnere