Finnmarksløpet

Webshop

Mattilsynet stoppet Hoffmann

Skrevet av: Ingrid Pedersen
Dato: 05.03.2005 01:30

Den tyske hundekjøreren Thomas Hoffmann har blitt tvunget av Mattilsynet til å bryte Finnmarksløpet. Under en kontroll lørdag, ble det avdekket mangler ved innførselspapirene til Hoffmann; han manglet en bekreftelse fra en norsk veterinær på at han hadde fullført ormekuren. Med andre ord var det ikke tilstrekkelig med den tyske veterinærens underskrift.

Hoffmann har ikke norske veterinærers bekreftelse på at han har behandlet hundene med ormekur mot en type parasitter som vi ikke har i Norge og som er svært skadelig for mennesker. Flere av de internasjonale kjørerne kan i løpet av morgendagen lide samme skjebne. Hoffmann ble tvunget å bryte Finnmarksløpet i Skoganvarre. Bakgrunnen er at han ikke har innførselspapirene på hundene sine i orden. Dette ble registrert under en kontroll som Mattilsynet hadde før starten i Alta. Flere av de internasjonale kjørerne i Finnmarksløpet kan bli stoppet og bedt om å forlate landet. Det kan gjelde både tyske, italienske, sveitsiske og spanske kjørere.


Marit Wasmuth Foto: Torbjørn Møller

Farlig for menneskerI
I regelverket for innførsel av hund fra EU-land heter det at behandling mot parasitter ekinokokkose skal utføres maks 10 dager før innreise og gjentas innen 7 dager etter innførsel. Kuren skal gis mot en type parasitter som vi ikke har i Norge.
- Disse parasittene har mus og mennesker som mellomstasjon. Parasittene er svært skadelig og lager små cyster som gjerne ikke oppdages før det er for sent. Blir mennesker angrepet av parasitten er sjansen for å overleve små, sier førsteinspektør Marit Wasmuth ved Mattilsynets distriktskontor i Vest-Finnmark.
I følge Wasmuth har kontrollen avdekket at de aller fleste utenlandske kjørerne ikke har papirene i orden. Flere spann er ennå ikke kontrollert. Mattilsynet jobber intenst med saken og vil i løpet av søndagen offentliggjøre hvilke spann som kan fortsette Finnmarksløpet. I verste fall kan dette omfatte så mange som 9 spann.
- Noen av kjørerne har gode og troverdige forklaringer på at ormekur er gitt, men ikke tilstrekkelig dokumentasjon. Vi vil nå vurdere hvert enkelt tilfelle og avgjøre hvilke spann som får fortsette og hvilke som må ut av landet, sier Wasmuth.

Svært beklagelig
Sjefsveterinær Marit Holm bekrefter at Thomas Hoffmann måtte bryte.
- Jeg beklager veldig situasjonen Hoffmann er kommet opp i. Det er snakk om mye tid, energi og penger for kjøreren, men det er kjørernes ansvar at de har papirene i orden. Jeg håper virkelig at Thomas Hoffmann kommer tilbake og tar en skikkelig revansje neste år, sier Marit Holm.

Partnere