Finnmarksløpet

Webshop

Petter Karlsson vant Finnmarksløpet i suveren stil

Skrevet av: Elisabeth Bergquist
Dato: 12.03.2016 09:34

Petter Karlsson startet som nummer 13 ut fra Alta, var nummer 5 inn til Jotka1, og har ligget i teten av løpet helt siden da. Selv om mange kjørere var godt posisjonert til å kjempe i teten, har vi sett at Karlsson han ledet løpet helt fra Kirkenes. Da Ronny Frydenlund kom først til Sirbma, var Karlsson raskt tilbake i ledelsen igjen.


Foto: Davina Muller

Vel fremme i mål ble han spurt om når han skjønte at dette ville gå veien? - Det skjønte jeg først da jeg kjørte opp bakken er her borte ved universitetet, rett før gågata inn mot mållinja, fortalte han. Det var en rørt Karlsson som fortalte hvor stort det var for ham å vinne. - Dette har jeg jobbet for i så mange år! Jeg trodde ikke jeg kunne vinne allerede i år, sa han.

- Jeg skjønte at jeg hadde et sterkt spann da jeg tok 16-timeren i Neiden, men jeg vet også hvordan det er i langdistansekjøring. Det er mye som kan gå feil underveis, så jeg var ikke sikker før jeg kom opp husmorbakken.
 
Petter Karlsson og lederhunden Kokos. Foto: Davina Muller

På vei fra Karasjok til Alta satte Karlsson rekord i passeringstid på Jotka da han freste rett gjennom uten å stoppe, bare for å signere seg inn og ut. Vår ekspert Trond Ørslien mente at dette var det friskeste og også raskeste spannet gjennom Jotka noensinne.
- Det var rett og slett et imponerende syn, sier Ørslien. - De så ut som om det var rett ut fra start i stedet for å være helt i slutten av løpet. Når jeg ser dette, er det bare å ta av seg hatten!

I formiddag kom Karlsson inn til Alta i det som må kunne kalles en kontrollert seier - en god time før neste spann inn.


En jublende glad vinner krysset målinjen kl. 11.51 etter 6 dager i sporet. Foto: Tine Sköll Johansen

Petter Karlsson var den eneste i tetfeltet som kjørte rett gjennom sjekkpunkt Sirbma uten å ta pause. - Ja, det kjentes bra å gå rett gjennom Sirbma, sa han. - Men jag hadde glömd hur tufft det är at gjöra det! Karlsson fortalte videre at han 'alltid' har slitt med lederhundene sine.

- Jeg har hatt mange av disse hundene i mange år, men jeg har aldri fått lederne til å virkelig bevise kvaliteten sin, sier han. Men i år stemte det. Han berømmet særlig den lille tispa Kokos, som gikk i singel led over målstreken.

Karlsson bor i Slussfors nord i Sverige, og har kjørt FL-1000 to ganger før. I tillegg har han en lang karriere med gode meritter i mellomdistanse hundekjøring, før han tok skrittet over til langdistanse. I Sverige driver han og kona Angela en kennel som driver turistkjøring med hund. I Finnmarks-debuten i 2014 ble han nummer 16, året etter ble han nummer 7. I år tok han altså seieren hjem - på tredje forsøk! Det er intet mindre enn imponerende.


Ut fra Jotka i morgentimene fredag. Foto: Steinar Vik

I sin kjørerprofil oppga Karlsson på forhånd at en viktig motivasjon for å vinne årets løp, har vært et internt veddemål mot Arnt Ola Skjerve.
- For noen år siden da han ble #2 i Finnmarksløpet, skulle han selge noen hunder etterpå. Jeg ringte til ham for å forhøre meg, for jeg trengte forsterkning av lederhunder. "Men jag skal inte ha nånting skrot!" sa han til Skjerve, "för jag skal vinna Finnmarkslöppet!" Skjerve lo, og sa at hvis en svenske skulle vinne Finnmarksløpet, skulle han ete parkasen sin.

Det kan hende Skjerve angrer på den uttalelsen i dag.


På vei inn til sjekkpunktet i Varangerbotn for førstemann. Foto: Davina Muller 

Den ferske prisvinneren får med seg en rekke premier på  veien hjem. Han får en pengepremie på NOK 70.000, en gratis overnatting på suite på Scandic Alta for seg selv og kona, en glasskulptur fra Arctic Glasstudio, hundefôr fra Labb, en samekniv fra Sparebank1 Nord-Norge, diverse hundeprodukter fra AxaEco, og ikke minst: en ATV fra Polaris verdt NOK 110.000. Den hadde Karlsson ønsket seg: - På et sjekkpunkt tidligere i løpet sa jeg til Kenneth Nilsen at "jeg håper det holder"! - Ja, sa Kenneth, - Da blir det brumbrum. Og det sa jeg til meg selv flere ganger underveis på sporet; dette kan bli brumbrum!

Vi gratulerer Petter Karlsson med seieren i årets Finnmarksløp og ser frem til å feire ham på banketten på Scandic Alta lørdag kveld!
 
Klemmer og gratulasjoner fra handler og fru Angela. Foto: Davina Muller
 

Partnere