Finnmarksløpet

Webshop

FL-500: Last man standing fullførte med stil

Skrevet av: Elisabeth Bergquist
Dato: 10.03.2016 23:11


En glad Odd Lund og grønlandshundspannet på vei mot mål i gågata i Alta torsdag kveld. Foto: Mads Suhr Pettersen

Det var flere i målområdet som ble både rørt og imponert da Odd Lund kom i mål i Alta i kveld. Han var last man standing i sitt første Finnmarksløp, og nådde med det målet om å komme i mål med sitt renrasede spann med grønlandshunder. Casaia (3) var i singel led over mål, fulgt av Bjørn (4), Ask (2) og Polar (4). Den femte var gamlemor Tundra, som fikk komme i mål liggende oppi sleden. Hun hadde gått seg stiv og havnet i sleden omtrent ved Jotka.


Mange ville intervjue Odd Lund da han kom i mål torsdag kveld.
Foto: Elisabeth Bergquist

- Det har vært en helt fantastisk opplevelse, sa Lund da han kom i mål. - Slitsomt, men helt fantastisk. Når vi kom oppover elva her i kveld og det var nærmest vindstillene, hundene løp i godt driv og nordlyset flammet over himmelen ... helt fantastisk! Når han blir spurt om hvilken etappe som har vært den fineste i årets løp, nøler han ikke: - Den siste, som var nå inn hit. Det var fantastisk! utbryter han. Kommer han tilbake til Alta og Finnmarksløpet? - Ja, men da må jeg kanskje avle flere hunder, for noen av disse begynner å bli gamle, sier han.


Nordlys over gågata i Alta da Odd Lund kom inn som Red Lantern i FL-500 torsdag kveld. Foto: E. Bergquist

Odd Lund har, i likhet med et par andre kjørere i årets løp, sett ulv underveis. - Et annet sted så vi også en reinsdyrflokk som lå et stykke foran oss, ganske stor flokk. Da ble det fart i hundene, forteller han. Han måtte sette ut to hunder på Karasjok da de fikk skulderskade i den løse snøen.

Lund og samboer Kristin Bjørndal er opptatt av å vise frem grønlandshunden som brukshund, og med å fullføre Finnmarksløpet er et mål nådd. - Det er viktig for oss å vise frem rasen og at den er en svært god brukshund i aktiviteter og friluftsliv året rundt, forteller han. - Jeg vet naturligvis at de ikke er like raske som alaskahuskyer, og vi kjører ikke for å konkurrere, sier Lund. Tidligere har han kjørt to Femundløp (F400) samt diverse kortere løp.


Odd Lund koser med Ask og Polar etter målgang i Alta. Foto: Mads Suhr Pettersen

- Men det er helt fantastisk å se når det plutselig klikker på plass i hodet til hundene og når de tar den oppgaven. Som nå i løpet for eksempel, da gamlemor Tundra havna i sleden, satte jeg Casaia foran. Tidligere har hun gått i led, men alltid sammen med noen. Denne gangen var hun alene, og hun tok det på strak arm, sier han med stolthet i stemmen.  De fleste hundene hans kan gå foran som ledere, for han er opptatt av at alle skal kunne det og gir dem sjansen i tur og orden når han trener. Nå har Casaia knekt koden for alvor. Noe av nøkkelen mener han er å kjenne hundene og skjønne hva som trigger dem på en god måte. - På den første etappen hadde jeg Bjønn, som vi kaller ham (han heter egentlig Bjørn), i led. Det var stiv kuling imot, og da storkoser han seg og gasser på mot været.

Odd Lunds grønlendere har kjørt hele løpet uten potesokker. - Det er noe av det grønlandshundene er kjent for, det at de har så solide poter, sier han. - Hjemme går hundene våre på grus i hundegården, så potene blir herdet helt fra de er valper, sier han. - Det eneste er at jeg klipper ned pelsen mellom poteputene, og så smører jeg dem godt med potesalve før jeg kjører ut og etterpå, det er alt som trenges sier han. Og det virker, for han har ikke hatt noen poteskader på hundene sine i dette løpet.


Odd Lund med skiferplata som beviser at han har fullført sitt første Finnmarksløp og ikke lenger er rookie.
Foto: Mads Suhr Pettersen 

Når han kommer i mål, har han nesten ikke sovet på tre døgn. Hva er planen for de nærmeste timene? - Nå skal hundene først få mat og så sove, og deretter skal vi få oss både mat og søvn, sier han om seg selv og handleren. - Men jeg trenger nok den tida på å lande, for det er et voldsomt adrenalinkick når man kommer oppover elva og etterhvert inn til Alta og mållinja. Det er en voldsom boost, sier han med smil i fjeset.

Partnere