Finnmarksløpet

Webshop

Hekta på Finnmarksløpet

Skrevet av: Elisabeth Bergquist
Foto: Elisabeth Bergquist
Dato: 10.03.2016 11:06

Spol tilbake til 2014. Ekteparet Tone og Jarl sitter i stua på Klepp på Jæren. På gulvet ligger den strihåra dachshunden, og de ser NRKs sending fra Finnmarksløpet. Engasjementet er stort. Så stort at Tone ser på Jarl og sier: - Nå drar vi til Finnmarksløpet!


Jarl og Tone fra Klepp er på besøk i Alta for å se Finnmarksløpet.

Som tenkt, så gjort. Paret som i alle år har hatt for vane å være publikum på VM i skiskyting drar til Alta i mars 2015 og bivåner sitt første Finnmarksløp. Det gir mersmak, og nå er turen til Alta for å se Finnmarksløpet nærmest en selvfølge. Paret som elsker Nord-Norge, og har sykla både på Helgeland og fra Tromsø til Lofoten, tar ferie fra jobb for å kunne dra til Alta og se Finnmarksløpet på nært hold. - Denne gangen er vi her i åtte dager, forteller Jarl. - Vi kom sist fredag, og i år hadde vi lyst til å også oppleve et sjekkpunkt, ikke bare være i Alta. Etter et par dager fløy vi derfor til Kirkenes for å ta imot spannene når de kom inn der.

Tone forteller at de var heldige å treffe på Kristian Walseth i Kirkenes, og han tok dem under sine vinger. Kristian er en erfaren hundekjører som også har deltatt i Finnmarksløpet selv, men i år er han handler for pappa Bernt Walseth på FL-1000. - Han ga oss ei innføring i alt; kjøring, taktikk, hvile, hundestell og alt som er. Det føles virkelig som om vi har kommet enda mer på innsida av løpet og forstår mer nå, etter å ha fått den lange praten med Kristian, stråler Tone og Jarl.

I Kirkenes møtte de også en mann som tok dem med på scootertur langt opp i Pasvikdalen. De møtte ingen spann, siden teten i FL-1000 da var på vestsida av dalen og underveis mot Ellentjern. Men da spannene dro fra Ellentjern til Kirkenes, var paret på plass for å bivåne når de kom inn. Nå er de tilbake i Alta igjen, og gjør seg klare for å ta imot både Odd Lund fra FL-500 og etterhvert teten fra FL-1000. 

- Dette er jo virkelig et VM i hundestell, sier Jarl og er tydelig imponert. - Det å se hvordan kjørerne tar vare på hundene, og å se hvor rutinert og dressert hundene er på sjekkpunktene er fantastisk. De kommer inn, får halm og legger seg rett ned, som om de vet at de trenger den hvilen de kan få. Så spiser de, blir stelt med og sovner raskt. Gang etter gang, hund etter hund, nærmest uten unntak, sier han. 

Torsdag var de selv med på tur med hundespann ut fra Holmen Husky. Det var en opplevelse Jarl har vanskelig for å sette ord på, men stjernene i blikket forteller det meste.

- Neste år har vi fått tips om å kanskje leie bobil for å reise rundt og følge løpet enda mer på sjekkpunkter underveis, sier de. - Vi får se hva det blir til. Dattera til et vennepar har søkt seg inn på folkehøgskolen 69 grader nord i Alta til høsten, så det er ikke umulig at vi kommer opp i den sammenheng også.

Bilde t.v.: Jarl og Tone prøver pallen i målområdet i Alta. Finnmarksløpet får førsteplass!

Partnere