Finnmarksløpet

Webshop

FL-1000: Noen eldre på sporet?

Skrevet av: Haakon Zeiner Hansen
Foto: Reidar Arnesen/arcticlapse.com
Dato: 08.03.2016 23:48


Gamle Faxe er 10 år og vet å hvile når han får. Stefan Falter tar godt vare på gamlefar.
Foto: Reidar Arnesen/arcticlapse.com

Under Finnmarksløpet står de firbente for nesten all fremdriften. Alle er unike og alle har en historie. Faxe skiller seg likevel ut. Han er 10 år, levde en rolig pensjonist-tilværelse og ante fred og ingen fare – frem til noen dager før Finnmarksløpet. Tispene til Stefan Falter hadde løpetid, og han synes ikke var å lurt å ta de med i spannet... Da måtte gamlefar til pers.

Tror du Faxe er den eldste i løpet? - Jeg vet ikke, men han er i alle fall den kuleste. Faxe spiser og spiser, nå er han som en labrador. Han fikk body condition score 7 på pre-check, og også på Neiden (se faktboks nederst)


Faxe setter pris på mat omtrent alltid. Foto: Reidar Arnesen/arcticlapse.com

Hvordan er det med han nå?- Faxe nærmer seg vel 8! Han spiser så mye, og stjal snacksen fra de andre! Jeg blir overrasket om han noen gang sier nei til mat. Stefan ler, mens han kikker bort på Faxe. Jeg utbryter: Det kan ikke være mulig? - Joda, veterinæren lurer på om han bare sitter i sleden på løpet, men han jobber veldig!

Falter er på hjemmebane og er meget fornøyd med sporet fra Neiden. Han passer på å stoppe på steder han pleier å stoppe under trening, og trives godt i Pasvikdalen.

Hvorfor har du ikke Faxe i front? - Jeg forsøkte Faxe i front, men etter 5 km snudde han seg, og så ut som han tenkte ”Dette er jeg for gammel til.” Nå tester jeg yngre lederhunder. Hvordan er det å kjøre yngre hunder? - Vi snacket på vei inn til Ellentjern, fordi vi møtte Arnt Ola(Skjerve), og jeg visste ikke hvordan hundene ville reagere. Det blir en del usikkerheter knyttet til det. Etter den snackingen var det første gang Faxe ikke ville spise.

Likevel finner Stefan frem mat til Faxe, og regner med at Faxe vil spise mer.


Fakta:

"Body Condition Score, er et system som brukes for å avgjøre hvilken fysiske tilstand hunden er i. Under Finnmarksløpet brukes en skala fra 1-9, der 4-6 er ideelt for løpshunder. Under veterinærens pre-check, som foregår før løpet, blir det gitt en score til alle hunder som skal delta. Underveis i løpet, blir det samme systemet brukt. Løpet gjør at hundene går noe ned i vekt, og hunder kan få lavere rating i løpet av løpet. Dropper denne under 4, får ikke hunden fortsette løpet, og er den over 8 eller 9, er heller ikke hunden skikket til å delta."

 

Partnere