Finnmarksløpet

Webshop

FL-500: Bikkjeslagsmål helt til døra

Skrevet av: Elisabeth Bergquist
Dato: 07.03.2016 21:09


Niklas Rogne ut fra Skoganvarre. Foto: Rikke Masternes

Nå er det bare minutter til de første kjørerne i teten av FL-500 kan legge ut på sporet igjen – og da er det mer eller mindre rake veien inn til Alta via Jotka. Niklas Rogne, kometen fra Røros, kan kjøre ut 21:21. Da har han fullført sin siste obligatoriske pause på seks timer, og også fullført de 22 obligatoriske timene i den totale hviletidspotten. En halvtime senere kommer Ole Sigleif Johansen etter alle solemerker til å komme ut på sporet, og deretter går det slag i slag med fem kjørere det neste kvarteret.

Sissel Vollan raskest, men flere henger med
En liten titt på resultatlista viser at det var Sissel Vollan som hadde høyest snittfart inn til Skoganvarre, med 12,5 km/t på den siste etappen. Sissel Vollan tilhører team Kvam, som foruten henne består av brødrene Svein og Jørn Sødahl Kvam. Teamet har en rekke gode plasseringer å vise til, inkludert bl.a. seier i Femundløpet F600 og VM i hundekjøring i 2011. Derfor er det ingen overraskelse at denne dama blander seg inn i tetstriden på FL-500.

Elisabeth Edland hadde nest raskest tid inn til Skoganvarre med 12,3 km/t. Det er den første etappen hvor hun har hatt under 13 km/t i snittfart. Edland var på forhånd skeptisk til hvor store endringer det var i årets FL-500 i forhold til tidligere, men resultatene så langt viser at hun har mestret dem forbilledlig.


Ronny Wingren inn til Karasjok. Foto: Rikke Masternes

Ronny Wingren har ligget på palllplassering helt siden Jergul, som var det andre sjekkpunktet i løpet. En liten titt på lista viser imidlertid at spannet hans har hatt dalende snittfart utover i løpet og han er på fjerdeplass inn til Skoganvarre. Med seks timers fersk hvile i kroppen er det likevel godt mulig at hundene hans blir restituerte og klare til å prestere på toppnivå igjen, og mye kan skje på sporet fra Skoganvarre mot Alta.

Fortsatt mange hunder
Av de ti kjørerne i tet på FL-500 inn til Skoganvarre har både Sissel Vollan og Vidar Uglebakken med seg alle åtte som de startet med. De øvrige spannene har 6-7 hunder igjen på det nåværende tidspunkt.  Kjørerne i FL-500 må ha minimum fem (5) hunder med i mål når de krysser målstreken i Alta, men da teller også eventuelle hunder i sleden med i regnskapet. Kjørerne vil imidlertid på dette stadiet utvilsomt sette ut hunder de er usikre på heller enn å risikere å få dem i sleden underveis på innspurten mot mål.

Kamp til døra om plasseringene
Det er 100 kilometer som gjenstår når spannene straks legger ut på sporet igjen, og mye kan skje underveis. Det er ingen tvil om at det vil bli kamp til siste slutt for hver eneste plass på pallen, og vel så det. Det borger for en svært spennende avslutning på årets FL-500!

I fjor brukte raskeste spann drøyt 8 timer fra Skoganvarre til Alta via Jotka. I år kan det virke som om sporene er noe tyngre på grunn av løs puddersnø mange steder, og det vil ventelig ta litt lengre tid. Det tyder på at vi får målgang en gang grytidlig tirsdag morgen. Den som våk(n)er får se hvem det er!

Partnere