Finnmarksløpet

Webshop

FL-1000: Derfor vinner……?

Skrevet av: Broks, Andersen & Ørslien
Foto: Steinar Vik
Dato: 11.03.2015 19:37

Onsdag ettermiddag trodde de fleste løpet var kjørt, da Sigrid Ekran på det meste hadde ledelse på 1 time og 17 minutter ved ankomst sjekkpunkt Varangerbotn. Men det gjenstår mye av løpet, og det først nå det virkelige taktiske spillet begynner. Ved Varangerbotn hadde teten lagt bak seg 740 av totalt 1100 kilometer på årets Finnmarksløp.

Vi har fått vår egen ekspert Trond Ørslien til å vurdere de sju i teten. Han har satt opp tre punkter som taler for at de ulike sju skal vinne:
 

Birgitte Næss Wærner

1.      Kjører spann som er plukket ut fra kanskje det beste utvalget i Norge. Robert Sørlie og Thomas Wærner har satt sammen sine spann fra samme kennel.

2.      Ble nummer to som rookie i FL-1000 i fjor og beviste dermed at hun har et ekstremt hode og hjerte for hundekjøring.

3.      Kjører en offensiv taktikk som kan føre til gull om hun lykkes. Gambler med et dristig stunt på et tidlig tidspunkt i innspurten.


Birgitte Næss Wærner. Foto: Mads Suhr Pettersen

Sigrid Ekran

1.      Kom først inn til Varangerbotn og hadde da dermed styringen i tetfeltet, med 1 time og 17 minutter ledelse inn til sjekkpunktet.

2.      Sigrid har det største spannet på dette tidspunktet med 12 hunder ut fra Varangerbotn.

3.      Sigrid vant FL-1000 i fjor og har dermed stor selvtillit. Er dessuten regjerende verdensmester, fra Femundløpet 2011.

 
Sigrid Ekran. Foto: Steinar Vik 

Steinar Kristensen

1.      Har et av Finnmarksløptes raskeste spann, med høy snittfart både på lange og kortere distanser. Har med seg god selvtillit etter gode prestasjoner tidligere i sesongen, deriblant seier i Bergebyløpet.

2.      Steinar har mest hvile i forhold til kjøretid. Det betyr at hans hunder sannsynligvis har mer overskudd enn konkurrentenes.

3.      Han har intet å tape. Alt å vinne ettersom han bare har 10. plass som sitt beste resultat. Dette kan ha stor innvirkning mot slutten av løpet. Er på hjemmebane på siste strekket.

 
Steinar Kristensen. Foto: Steinar Vik 

Harald Tunheim:

1.      Den med mest erfaring fra Finnmarksløpet av de sju i tet, med fem seire i FL-1000.

2.      Harald gir aldri opp og er seig. Har et stort konkurranseinstinkt. Har en egen evne til å få det maksimale ut av spannet.

3.      Har hvilt mer enn normalt til han å være og har dermed trolig mer fart i spannet på den siste delen av løpet.


Harald Tunheim. Foto: Anna Riebelova

May-Conny Johansen:

1.      Vinner fordi hun fortjener det. Inspirert og knalltøff. Hadde ikke all verdens forventning før løpet, seiler nok på en opptur fordi hun ikke har kjørt Finnmarksløpet på mange år og er nå med i teten.

2.      Kjører safe, tar ingen sjanser. May-Conny kjører med ekstremt lave skuldre og det kan slå positivt ut.

3.      Kan være i angrepsposisjon hvis konkurrentene bruker mye energi på hverandre.

 
May-Conny Johansen. Foto: Dmitry Sharomov 

Ralph Johannessen:

1.      Ralph er kanskje den beste til å disponere spannet mot slutten av løpet, og få maksimalt ut av sitt team.

2.      Den mest erfarne hundekjøreren i tetfeltet, sammen med Tunheim, og kanskje den tøffeste kjøreren av vinnerkandidatene.

3.      Har kjørt forsiktig og konservativt hele løpet og ladet opp til et «stunt» på slutten.

 
Ralp Johannessen. Foto: Mads Suhr Pettersen 

Kjell Brennodden:

1.      Imponerer voldsomt gjennom løpets første halve del med rask kjøring.

2.      Har hvilt mye i forhold til kjøretid og har spart opp mye overskudd og «hvile i banken».

3.      Har vært med på mange harde sluttoppgjør før, med sine to andreplasser. Kjells to siste Finnmarksløp har vært stang ut. Ønsker å avslutte sin Finnmarksløpet-karriere med stil og har dermed ekstra motivasjon for å lykkes.


Kjell Brennodden. Foto: Anna Riebelova

Partnere