Finnmarksløpet

Webshop

FL-500: Elisabeth Edland er verdensmester!

Skrevet av: Niels Westphal
Dato: 09.03.2015 15:31

I ensom majestet kjørte Elisabeth Edland (56) inn til seier i Finnmarksløpets korteste distanse, FL-500. To dager, fire timer og ett minutt etter at hun startet fra Alta, passerte hun målstreken samme sted, med god margin til konkurrentene og er verdensmester i langdistanse hundekjøring 8-spann 2015.

- Jeg hadde veldig lyst på denne seireren. Jeg innrømmer det, sa en overlykkelig Elisabeth Edland rett etter å ha passert målstreken. Når det gjelder dette løpet har jeg bare en ting å si, bestemødre ruler!


Lykkelig over mål i Alta. Foto: Niels Westphal

Kjørt raskt hele veien 

Allerede fra første sjekkpunkt lørdag, har Edland vist at hun ville kjempe i teten. Med raske kjøretider og god hvile for hundene allerede tidlig i løpet, sikret hun seg overtaket i løpet. Men det var først etter sjekkpunkt Levajok hun var først i sporet. Forspranget hun fikk da, holdt hun hele veien inn til mål i Alta. Ingen av konkurrentene klarte å nærme seg nok til å true seiren. Nærmest følger en annen kvinne, Hilde Askildt. Kampen om tredjeplassen står mellom tre yngre menn. Men ingen av dem hadde en reell sjanse til å innhente bestemødrene i teten. 


Fint driv ut fra sjekkpunkt Skoganvarre mandag morgen Foto: Steinar Vik

Veteran

Elisabeth Edland er en av Norges beste hundekjørere gjennom mange år. Hun kommer fra Nannestad og kjører for Hakadal Sledehundklubb. Hun er 56 år gammel, har samboer, barn og barnebarn , og har drevet med hundekjøring over 40 år. I mange år drev hun med sprint og mellomdistanse med både EM-gull, og verdenscupseire som resultat. Hun er også Norgesmester i langdistanse 8-spann fra 2005. For den seiren fikk hun også kongepokal.

Vunnet to ganger før

Elisabeth stillte opp i Finnmarksløpet for første gang i 2006. Dengang måtte hun bryte løpet tidlig på grunn problemer med hundene i sprengkulda det året. Men i 2007 var hun tilbake og tok en sterk seier i FL-500. Hun gjentok bedriften i 2011. Også dengang foran en annen kvinne. 


I fokk og vind på Tanaelva søndag ettermiddag. Foto:Steinar Vik

Elisabeth jobber i team med samboer Per Olav Gausereide, som også er hundekjører. Sammen har de etablert teamet Flying Huskies som består av gode venner og støttespillere som hjelper samboerparet under løpene. 

Vekslende forhold

Elisabeth Edland har gjennomført et effektivt, fokusert og meget godt planlagt løp. Årets FL-500 har gått under skiftende vær- og føreforhold. I løpet av dagene har hun og hundene taklet mildvær, vind, snøfokk og vakkert påskevær, uten å miste drivet i spannet og uten å miste fokus. En meget vel fortjent seier til en meget dyktig hundekjører.

Som vinner av FL-500 får hun selvfølgelig gullmedalje i VM, samt diplom. I tillegg vinner hun 33 000 kroner i pengepremie, en Polaris ACE 325 4x4 EU-traktor. til en verdi av 95 000,-. hundefor fra Labb hundefor og et opphold for to i suite på Scandic Alta. 

Partnere