Finnmarksløpet

Webshop

FL-1000: Bonus til tet-trioen i Tana

Skrevet av: Fredrik Ljone Holst
Dato: 08.03.2015 20:36

De tre første kjørerne som kom til Tana fikk en skikkelig runde med applaus og jubel, en tur på scenen og en sjekk fra ordføreren. Rett før første sleden krysset ringveien, var publikum cooachet til å juble så det hørtes at det var Tana om tok imot.
-Varangerbotn kan bare gå hjem, sa speaker da det han mente måtte være halve kommunens befolkning brølte høyt nok til å bli godkjent.


Ralph Johannessen intervjues av NRK i Tana bru. Foto: Dmitry Sharomov

Ralph Johannessen først

Aller først inn til Tana etter 100 kilometer over fjellet fra Levajok var Ralph Johannessen. Han svarte ja på speakers noe ledende spørsmål om det hele tiden var planen å komme først hit.
-Ja, det er så lenge siden sist jeg var først her, sa bergenseren med et lurt smil.
Han sa det var lange mil over fjellet og endel vind. Noen hadde også fått med seg at GPS-en hans hadde stått stille en stund, noe som hadde sin helt naturlige forklaring.

-Jeg stoppet for å fore hundene og bytte sokker, stelte dem så de var klare til å gå videre.
Men selv med den pausen, var han altså førstemann inn til sjekkpunktet og dermed den som kunne ta imot den største av de tre sjekkene fra ordfører Frank Ingilæ: en bonus på 5.000 kroner.

Tett i tett

Etter Ralph kom de to neste spannene så tett at man nesten skulle tro ordfører og speaker hadde inngått en avtale med dem. Ralph hadde knapt kjørt ned fra scenen og mot oppstallingsområdet før Ronny Frydenlund kom susende inn som nummer to.
-Jeg fikk litt los, svarer han på spørsmål om hvordan det var å kjempe så tett med Ralph. Og stort mer rakk han ikke å si før spannet til Yngve Fagervik var helt oppe på sledemeiene hans.


Ronny Frydelund måtte også uttale seg til pressen. Foto: Dmitry Sharomov

Fra inbyggerne i Tana kunne ordfører Ingilæ overrekke sjekker på henholdsvis 3.000 og 2.000 kroner til spann nummer to og tre inn til Tana bru søndag kveld.

Hvor skal langhvilen tas

Selv om Ralph kom først til sjekkpunktet, har Ronny kjørt de ti milene en god del raskere. Og etter en tredels kjørt løp, begynner taktikeriet for alvor. Ett eller annet sted i østfylket skal kjørerne ta 16 timers obligatorisk hvile. Her er det ulike filisofier og taktikker som ligger til grunn - og mye hemmelighetskremmeri. Det gjelder å ikke avsløre mer enn høyst nødvendig overfor konkurrentene. Om noen velger å ta langhvilen allerede i Tana, gjenstår å se. De fleste spannene er fortsatt ute i sporet, og de aller fleste vil nok hvile i hvert fall litt etter å ha kjørt to lange etapper på rad for å komme hit. Men én ting er i hvert fall klart:

Det er nå spillet begynner for alvor.


Yngve Fagerli fulgte tett i hælene på Ronny Frydenlund og måtte intervjues han også. Foto:Dmitry Sharomov

Partnere