Finnmarksløpet

Webshop

Det bobler

Skrevet av: Trond Anton Andersen
Dato: 03.02.2015 09:41

Foto forside: Helmut Dietz

Her er litt om mangt, en drøy måned før løpsstart.

Foto: Geir Stian Altmann Larsen

Presis kl. 11:00 lørdag 7. mars vil Janne Rosenlind fra Bærum skrive historie. Hun blir første deltaker ut i det aller første verdensmesterskapet i Finnmark. La oss fort skyte inn at vi da snakker om offisielle VM underlagt idrettsforbundet, man kan jo arrangere VM i ganske mye.

Veldig mange av våre deltakere har nå full fokus på Femundløpet, som er det andre store hundeløpet i Norge. Kjørere lengst nord gleder seg til nyvinningen, Bergebyløpet 650.

Flere mindre løp er allerede historie. Denne sesongen har det blitt utdannet mange nye hundekjørere. Både Alta 2-dagers og Gausdal Maraton ble krevende løp, sånt blir man god av. Det harmonerer godt med regelendringene som ble vedtatt før påmeldingen til årets Finnmarksløp. Både FL-junior og FL-500 fikk kvalifiseringskrav. For flere kjørere ble det viktig å få kjørt de mindre løpene for å få godkjent påmelding. Når man fullfører løp i rufsete vær, kan vi trygt si at hunder og kjørere har fått en bonus. Ja, for vi har vel ikke glemt Finnmarksløpet 2014!
Under løpet i 2014 opplevde vi to uvær, i tillegg var temperaturen alt annet enn vinterlig. Veldig mange måtte strekke våpen. Det ble beintøffe påkjenninger.

Gudene må vite hva vi får servert i 2015, men det virker som om det stabile vinterværet vi har opplevd gjennom 2000-tallets første tiår har tatt ferie. Både 2012, 2013 og fjoråret ble krevende. Viktigheten av å ha trent under omtrent alle tenkelige forhold er utvilsomt viktig.

 

Foto: Geir Stian Altmann Larsen

Vi som jobber i løpet får gjerne to spørsmål på denne tiden. Om føret og om vi er i rute. Ja, vi er i rute, men det begynner å merkes at vi nærmer oss. Selv om vi arrangerer løpet for 35 gang, er det alltid nye momenter som krever ekstra.

Når det gjelder føret, så er det kanskje likeså greit å vente til et par dager før løpsstart med å meddele rapporter fra våre helter som tråkker spor. Vi har fått mye vær rett før løpsstart tre år på rad, og vi er forberedt på at det samme kan hende også i 2015.
Men la oss ta en supergenerell rapport Ikke enorme snømengder til nå, men heller ikke krise. Vassdrag har frosset bra, enkelte områder er det litt mindre snø enn sledene setter pris på. Til helgen er det meldt snø…

 

Hytteåret

 

Vi har nå oppdatert premieoversikten. Mer penger i potten, flere gavepremier, pengepremier til beste stell av hund, en flott slede til juniorvinneren og selvsagt; en ny Saltdalshytte skal deles ut. Det er ekstra spenning når vi har oddetallsår, og vet at en FL-1000 deltaker skal vinne hytta til over en halv million kroner. I 2015 blir det fjerde gang vi deler ut en Saltdalshytte. Første hytte gikk til vestre dalføret i Gausdal, til den fargerike og svært utadvendte pedagogen, Trond Ørslien.

En liten forklaring til de som ikke har fulgt så nøye med. Hytta deles ut til beste kjører sammenlagt over to år. Parametere kaller vi plassiffer. Lavest plassiffer = hytte. I både 2008 og 2009 kjørte Ørslien inn til tredjeplass. Konkurrentene varierte i prestasjonene, dermed ble byggesettet sendt til Gausdal.

I 2011 så det ut til at det var Robert Sørlie som skulle sikre seg hytta. Han ble nummer to i 2010. Ralph Johannessen, som vant i 2010, måtte bryte året etter, Sørlie kjørte bra og lå som nummer to bak Roger Dahl da løpet gikk inn i sluttfasen. Dahl hadde bare en fjerdeplass og skilte med fra 2010, dermed var det bare å holde de andre bak seg som gjaldt for Norges beste hundekjører, Robert Sørlie. Men selv ikke de beste lykkes hver gang. Sigrid Ekran kjørte veldig bra på slutten av løpet, og hun snek seg forbi læremester Sørlie. Det ble tredjeplass på Robert, da stod både Dahl og Sørlie med like plassiffer. Neste parameter måtte brukes, lavest sammenlagt tid. Her var Dahl best – hytta gikk til ”Mr. Finnmarksløpet” og står nå oppført rett ved bolighuset til Roger på Stengelsen.

I 2012 vant Inger-Marie Haaland. Året etter ble det tredjeplass, ingen var i nærheten av å konkurrere med plassiffer fire, hytte ble sendt til Haaland. Så vidt vi vet ble den solgt. To ganger champion, Inger-Marie, eier en diger fjellstue midt på vidda, så hytte er kanskje ikke det hun har mest bruk for.

TREDJE: Inger-Marie Haaland skal kjempe om sin tredje seier i FL-1000. Geir Stian Altmann Larsen.

I 2015 skal nytt byggesett ut. Best ligger selvsagt Sigrid Ekran an, hun vant i 2014. På plassene bak fulgte Birgitte Næss Wærner og deretter Ronny Frydenlund. En ting er sikkert, og det er at i langdistansekjøring med hund er ingenting sikkert. Alt kan skje. Når startskuddet går skal vi sørge for å holde dere oppdatert også om hyttekampen, ikke bare VM-tittelen.

 

Tidenes startfelt

I 500 klassen påstår undertegnede at vi har tidenes startfelt. Det ble satt et tak på 80 deltakere, pr dato har vi 25 stykker på venteliste!
Blant de 80 som er sikret plass, finner vi ikke mindre enn fem championer fra det siste tiåret.

Milos Gonda har kun kjørt løpet en gang – da vant slovakieren, nå er han tilbake. Elisabeth Edland har vunnet to ganger, hun stiller. Hilde Askildt har en seier og en fersk andreplass, også denne råtassbestemoren stiller i 2015. Så har vi the Wingrens, far og sønn, Ole og Ronny. Sistnevnte vant i 2014, pappa Wingren i 2010. Så må vi ikke glemme regjerende verdensmester i 8-spann klassen, Marianne Skjøthaug. Marianne har ikke kjørt mange FL-500, men i 2011 da hun vant VM under Femundløpet, fikk hun andreplass i FL-500. I tillegg ser jeg i alle fall fem andre vinnerkandidater, og noen wildcards. FL-500 blir tidenes race.

SUPERBESTEMOR: To superbestemødre har preget 8-spann klassen. Dette er en av dem, Hilde Askildt. Foto: Kjersti Madeleine Godin.

Deltakerrekorder

I alle tre klasser har vi rekordmange påmeldte. Taket er som nevnt satt til 80 i FL-500. 60 får lov til å starte i FL-1000. Vi ikke har funnet det nødvendig å sette en maksbegrensning i FL-junior. Det er gledelig å se at antallet juniorkjørere ser ut til å dobles, ja kanskje tredobles fra premiereåret 2014. 10 stykker er klar til start, men en ting mangler – gutter. Spreke unge damer fra 14 til 17 år har trent sine 6-spann og gleder seg til 200 røffe kilometer, men gutta uteblir altså. Hvorfor, vel, jeg har faktisk ingen aning. Det blir i så fall ukvalifisert gjetting. Regjerende juniormester er blitt senior, i 2015 ser vi Erik Loftsgård på startstreken i FL-500. Vi holder enda påmeldingsslusen i FL-junior åpen en stund til, så kanskje dukker det opp noen unge brushaner som vil kjempe om VM-medaljer.

Nærmere løpet skal vi bli kjent med noen av løpets profiler. Vi skal også se nærmere på alt som skjer rundt selve konkurransen.

Det bobler – snart er det VM

Foto: Kjell O. Brun.
Partnere