Finnmarksløpet

Webshop

FL-1000: Damene overbeviste i 2014

Skrevet av: Elisabeth Bergquist
Dato: 14.03.2014 12:56

Damene gruset herrene i årets Finnmarksløp og inntok to av tre pallplasser. Sigrid Ekran kom inn til Alta klokka 08:31 som suveren vinner og ble med det fersk norgesmester i langdistanse hundekjøring. Nesten to timer senere (kl. 10:23) kom Birgitte Næss Wærner inn til en like soleklar sølvmedalje. Hun ble også beste rookie / førstegangskjører.

Erfarne menn nådde ikke opp

Herrene Ronny Frydenlund og Harald Tunheim var henvist til å kive om tredjeplassen, og Frydenlund klarte å forsvare tredjeplassen helt inn. Disse fire kjørerne okkuperte de fire første plassene i løpet helt fra sjekkpunkt Neiden 2, 600km ut i det 1.000 km lange løpet.

NORGESMESTER: Sigrid Ekran vant FL-1000 for 2014 og ble med det regjerende norgesmester i langdistanse hundekjøring. FOTO: Geir Stian A. Larsen

Sterke kvinneresultater

Dette var Sigrid Ekrans femte deltakelse i Finnmarksløpet siden 2008, og hun har aldri blitt dårligere enn nummer 8. Hun har også to seiere i Femundløpet F600 (2010, 2011) på totalt fire deltakelser. Birgitte Næss Wærner deltok i år for første gang i Finnmarksløpet og ble dermed beste rookie / førstegangskjører.

Kjønn ikke avgjørende

Tidligere vinner av Finnmarksløpet og ekspertkommentator Inger-Marie Haaland tror ikke nødvendigvis at kjønn er avgjørende for å vinne lange løp, selv om kvinner har markert seg sterkt i Femundløpet og Finnmarksløpet de siste årene.

- Jeg tror det handler mer om naturlige egenskaper man har som kvinne, sier Haaland. – Kvinner er mer omsorgspersoner som tar vare på alt og alle, det ligger dypt forankret i kvinner. Hun mener det kommer godt med i langdistanse hundekjøring fordi man da er avhengig av å se hver enkelt hund. – Et langdistanseløp er mer enn noe annet et mesterskap i godt hundestell. Dèt er kjempeviktig, sier hun.



VANT I 2009: Inger-Marie Haaland vant for første gang i 2009 og gjentok bragden tre år senere. Foto: Finnmarksløpet

Mental styrke viktigere enn sterk fysikk

Haaland tror at forskjell i kvinner og menns fysikk spiller liten rolle for hvem som vinner Finnmarksløpet.  – Menn har riktignok mer fysisk styrke, men kvinner har kanskje mer mental styrke og energi, mener hun. – Det som er avgjørende for å holde motivasjonen og innsatsen oppe hos hundene i et langt løp, er at man er energisk og sprer glede, for det smitter over på hundene og preger prestasjonene deres.

Kvinner overrepresentert

Statistikken fra de siste årene viser at kvinner har forholdsmessig større andel topp-plasseringer enn menn, sett i forhold til hvor mange av hvert kjønn som deltar i de lange løpene. Haaland tror det handler om at kvinner er flinkere enn menn til å tenke på to ting samtidig og ha flere baller i lufta. – Det er en egenskap man trenger i langdistanse hundekjøring, sier hun.

I følge Haaland blir de mannlige kjørerne lettere mer innbitt og preget av konkurransen underveis, ikke minst når det taktiske spillet begynner å gjøre seg gjeldende. Anspentheten smitter over på hundene.  – Kvinner er kanskje mer laidback i forhold til det å prestere, sier hun. – Vi har en strategi, men samtidig legger vi sten på sten i et løp og tar det etappe for etappe.

Neste år står hun selv på startstreken i Finnmarksløpet igjen. Kvinnedominansen viser ingen tegn til å gå over.

Partnere