Finnmarksløpet

Webshop

SIGRID EKRAN VANT FINNMARKSLØPET

Skrevet av: Niels Westphal
Dato: 14.03.2014 05:38

Sigrid Ekran er vinner av Finnmarksløpet 1000 kilometer og norgesmester i langdistanse hundekjøring 2014. En jublende glad og svært sliten 34-åring og syv hunder passerte målstreken i Alta sentrum klokken 08.31 fredag morgen, etter 5 dager 19 timer og 16 minutter på tvers over Finnmark. Dermed er sparbujenta, som er bosatt i Alvdal i Østerdalen, den andre kvinnen i Finnmarksløpets historie som vinner Finnmarksløpet 1000 km. Se billedserie her


LYKKELIG VINNER: Sigrid Ekran i mål i Alta. Foto Steinar Vik

Kjørt fort

Sigrid Ekran har kjørt fort helt fra start i Alta på kvinnedagen 8. mars. Men hun overtok ikke ledelsen i løpet før ut fra sjekkpunktet Sirbma i Tana onsdag kveld. Det var da hun foretok det avgjørende trekket, og kjørte ut før alle konkurrentene var i stand til å følge etter. Dermed sikret hun seg et forsprang i løpet. Et forsprang hun økte jevnt og trutt de mange lange milene opp til Karasjok. 

Etter den obligatoriske ti timers hvilen i Karasjok, kunne Sigrid Ekran starte på de siste 133 kilometerne med en drøy times forsprang til nærmeste Birgitte Næss Wærner. Til tross for tett snøvær, fokkskavler og tunge forhold på nattstrekket over vidda, så hun seg aldri tilbake, men økte forspranget hele veien. Ved innsjekking på Jotka fjellstue hadde hun økt forspranget til to timer ned til Næss Wærner. De siste fem milene til Alta var nærmest en sjarmøretappe og Sigrids Ekrans seier var i realiteten aldri truet. 

Vått og vilt

Årets Finnmarksløp startet med stormen "Jorun" og var deretter preget av mildvær, regn, vind og vanskelige kjøreforhold over hele fylket. Selv indre deler av Finnmark hadde plussgrader og regn deler av løpet. Først mot slutten, sank temperaturen noe og nedbøren gikk over til snø. Harde spor, glatte spor, sørpe, vann, løs snø, fokk og løypestrekninger nesten uten snø har vinneren og alle de andre deltakene i årets Finnmarksløp måtte takle. Men Sigrid Ekran har hele veien beholdt roen i kjøringen sin. Hun har kjent på sykdommen som slo ut flere kjørere underveis i løpet, men lot seg ikke stoppe av det. Fra start til mål har hun hatt god kontroll på det hun har gjort både på sjekkpunkt og i løypa, og imponert alle som har fulgt henne. 

 

Solide premier

Som vinner av Finnmarksløpet 2014 vinner Sigrid Ekran 68 000 kroner og en Polaris Sportsman XPS 550 Forest EU-traktor til en verdi av 115 000 kroner. Etter nesten fem døgn på sleden kan trolig også overnatting i suite, inkludert tre retters middag på Rica Alta hotell, være en velkommen premie. Sigrid Ekran tar også første stikk i en Saltdalshytte til en verdi av 540 000 kroner, som tilfaller beste kjører sammenlagt i 2014 og 2015. Som de to andre på pallen, får vinneren også en premie fra Daniela Salathe, Arcic glasstudio og diplom fra Finnmarksløpet. Som vinner av norgesmesterskapet får hun selvfølgelig gullmedalje fra Norges hundekjørerforbund.

Rutinert hundekjører

Til tross at hun er den tredje yngste vinneren av Finnmarksløpet 1000 km, er Sigrid Ekran en svært rutinert hundekjører. Hun har deltatt i Finnmarksløpet flere ganger og alltid kjørt inn blant de ti beste. 2. plassen i 2011 var beste plassering før årets løp. Hun har også deltatt tre ganger i Iditarod i Alaska, og var beste førstegangskjører der i 2007. I 2010 vant hun Femundløpet 600 og ble norgesmester i langdistanse hundekjøring. Året etter vant hun igjen og denne gang ble hun verdensmester. Ekran regnes også som svært dyktig til å ta vare på hundene sine i løp, og fikk prisen for beste hundestell i Finnmarksløpet både i 2011 og i 2013.

Eventyrer

Men Sigrid Ekran er ikke bare hundekjører, hun også en eventyrer og har deltatt i flere polarekspedisjoner. Hun har blant annet gått Grønlandsisen fra øst til vest sammen med Bengt Rotmo i 2013, mens hun i 2008 deltok på den 60 dager lange Ellesmere Island ekspedisjonen med hundesleder på sjøisen. I årene 2004-2008 bodde hun i Alaska og det var i løpet av oppholdet der hun startet med hundekjøring for alvor. Sigrid har en bachelorgrad fra høgskolen i Hedmark, og en Master fra Universitet i Alaska Fairbanks UAF.

VI GRATULERER SIGRID EKRAN MED SEIER I FINNMARKSLØPET 2014.



Les hva andre medier skriver om årets vinner:
Nrk
VG
Østlendingen

 

Kilder:
Wikipedia
Ousland.no

Partnere