Finnmarksløpet

Webshop

Riktig fôr og fôring for bedre prestasjon under Finnmarksløpet

Skrevet av: Hallgeir Sterten, Felleskjøpet Fôrutvikling AS
Dato: 13.03.2014 11:07

Riktig fôr og høgt fôr- og vannopptak er sammen med godt treningsgrunnlag er de faktorene som bestemmer hundens evne til å yte maksimalt under Finnmarksløpet. Energiforbruket pr. hund pr. dag vil ligge mellom 8 – 12 000 kcal. Det er svært krevende om ikke umulig å dekke dette høye energibehovet, og det kreves mye med hensyn til fôr og fôringsrutiner. Hvis en ikke klarer å dekke hundens energibehov – vil resultatet bli nedsatt prestasjonsevne og tap av hold.

 

Spesialist på langdistanseløp

De fleste trekkhundraser har muskelsammensetning, O2-opptak og energimetabolisme som er tilpasset et moderat til høyt aktivitetsnivå over lang tid. Det vil si at en godt trent sledehund med riktig fôr og fôring vil være svært utholdende og uten problemer takle lange løp med høgt prestasjonsnivå.

70 – 90% av energiforsyninga fra fett

Hunden bruker ulike energikilder avhengig av den fysiske aktivitetens intensitet og varighet. Ved kortvarig og relativt intens aktivitet forbrukes hovedsakelig glukose og glykogen. Under langvarig fysisk aktivitet med moderat intensitet (aerobe forhold) – vil fett og forbrenning av fettsyrer være den viktigste energikilden. Under Finnmarksløpet vil fett representere ca. 70 – 90 % av energiforsyninga.

Høyt fettinnhold og god fettkvalitet

Energien i et fôr kommer fra de tre hovednæringsstoffene protein, fett og karbohydrater. Fett inneholder godt og vel dobbelt så mye energi som protein og karbohydrater. Den letteste og mest effektive måten å øke energiinnholdet i et fôr på, er å øke fettinnholdet.

Et fôr som skal fungere godt under løp bør ha et fettinnhold som representerer minimum 50% av totalt energiinnhold. Dette sikrer energitilførselen og reduserer faren for holdtap når fettforbrenningen går på høygir.

Karbohydrater for rask energi

Karbohydrater er også en god energikilde. Lett tilgjengelig stivelse bidrar med glukose og videre glykogen som gir lett tilgjengelige og rask energitilførsel til musklene. Hos hunder som ”møter veggen” etter for høy intensitet, kan tilførsel av rein glukose (druesukker) bidra til at de raskt får økt glykogeninnholdet i muskler og dermed kommer til hektene igjen.

Moderat proteininnhold

Proteiner har en energiverdi på linje med karbohydrater, men for mye proteiner er negativt. Proteiner inneholder nitrogen og ved høyt innhold i fôret må overskuddsnitrogenet skilles ut via urin. Dette krever energi og er en belastning på nyrer og urinveier. Samtidig vil hundens væskebehov øke i en periode der væskeinntaket kan være problematisk nok i seg selv. Proteininnholdet i fôret bør være ca. 30 % på energibasis.

Vatn - det viktigste næringsstoffet

Aller viktigst er at hunden får nok vatn.  Det er målt et vannforbruk på 2,5 dl pr. kg kroppsvekt pr. dag hos sledehunder i langdistanseløp. Dette tilsvarer i overkant av 5 liter pr. dag for en gjennomsnittshund.  Dehydrering vil redusere yteevnen dramatisk og i verste fall føre til at hunden må tas ut av spannet.

Valg av fôringsopplegg

Et tørrfôr alene er ikke tilstrekkelig for å dekke energi- og næringsbehov under Finnmarksløpet. Et vanlig fôringsopplegg er å bruke et energirikt tørrfôr som grunnrasjon og supplere med slaktebiprodukter, vom, laks, fett, egg osv. Dermed kan en øke fôrets energiinnhold og ikke minst smakeligheten.

Praktisk fôring

Målet er et høyt og jevnt energi- og vannopptak gjennom løpet. Det vil si fram mot start, undervegs og på sjekkpunktene.

  • Lag en fôringsplan i forhold til etapper, hviletider og opphold på sjekkpunker.
  • Ta hensyn til ytre omstendigheter som temperatur- og føreforhold, vurder hundenes form undervegs og tilpass fôringa etter det.   
  • Hundene er individuelle og derfor må fôringsrutiner tilpasses hver enkelt hund så langt det er mulig.
  • Vær nøye med å få i hunden mest mulig vatn
  • Unngå store måltider like før start eller ut fra sjekkpunkt ( fôring helst 1 – 1,5 timer før start eller ut sjekkpunkt)
  • Gi det største måltidet ved innkomst sjekkpunkt med ei viss hviletid
  • Gi et tilskudd av glukose og elektrolytter ved innkomst sjekkpunkt med hvile for glykogenpåfyll og gjenoppretting væskebalanse

Før start

  • Gi et hovedmåltid med tørrfôr og våtfor i oppbløtt tilstand ca. 1,5 timer før start.
  • Dette fôret bør være likt det fôret de har fått tidligere og skal få på sjekkpunkter med fôring
  • Prøv å få de til å drikke reint vatn like før start

Snacking

  • Snacking hver 1 -1,5 timer med samme snacking som de har fått før
  • Ikke begynn med noe ny snacking under løpet – dvs. noe de ikke har fått tidligere eller blitt tilvent

På sjekkpunkt med fôring

  • Prøv å få hundene til å drikke reint vatn aller først (mens du varmer vatn til fôret)
  • Strø en neve med energirikt tørrfôr ved siden av vannskåla
  • Deretter kan hovedmåltidet gis ( ca. 1 time etter innkomst sjekkpunkt)
  • Ved langhvile gis et nytt hovedmåltid ca. 1 time før sjekkpunktet forlates

Ved diare undervegs

  • Bland Appetitt Restore (elektrolytter og glukose) i vatnet som skal brukes til bløting av fôret
  • Blandeforhold 3 -4 poser a 30 gram pr. 10 liter vatn 

FORING PÅ SJEKKPUNKT. Andreas Tømmervik klargjør mat til hundene. Foto: Anna Riebelova 

Partnere