Finnmarksløpet

Webshop

Det året det var så vått!

Skrevet av: Niels Westphal
Dato: 13.03.2014 00:16

Så langt har mildværet skapt mindre problemer for årets Finnmarksløp. Kortere deler av av løypa er blitt lagt om for å unngå overvann, råker og snøfrie områder. Men i 2004 var det mye større problemer.

Bjørnar Andersen, som kjørte Finnmarksløpet så sent som i fjor, vant det året. Han husker godt de utrolig vanskelige forholdene.

- På Tanaelva husker jeg at Roger Dahl kom kjørende på snøscooter kun iført stillongs for å fortelle meg at løypa var lagt om fordi elva hadde gått opp ved Sirbma, forteller Bjørnar på telefon fra Sørskogbygda. Han kan også huske at stikkene som skulle markere løypa lå og fløyt i vann mange steder, slik at det var vanskelig å vite om han fulgte løypa eller ikke.


VÅTT LØP: Bjørnar Andersen vant i 2004 det våteste løpet i Finnmarksløpets historie. Bildet er fra 2013. Foto:Niels Westphal

Omleggingen førte til at Bjørnar fikk en mye lenger løype enn planlagt, og dermed måtte få overlevert mer mat til både seg selv og hundene ute i løypa. Turen til Levajok tok nesten 13 timer.

Senere måtte løypa også legges om fra Levajok tilbake til Alta, fordi elva opp til Karasjok ikke var trygg lenger. Dermed måtte kjørene kjøre over Skoganvarre tilbake til Alta.

- Det var utrolig vått. Jeg hadde vann til over over støvelkanten flere ganger, minnes Bjørnar.

I år har mange kjørere måtte sette ut mange hunder tidlig i løpet på grunn av været. Slik var det også i 2004. Vinneren selv, kjørte med 6 hunder fra Levajok til mål på Strand Camping. 


Les mer om Bjørnars Finnmarksløp i nedenstående artikler fra Finnmarksløpets arkiv:

Ankom Levajok i påskevær

Omlegging av løypa i siste minutt

Partnere