Finnmarksløpet

Webshop

FL-1000: Hvilken taktikk er best?

Skrevet av: Elisabeth Bergquist
Dato: 10.03.2014 19:08

De fremste kjørerne delte seg i to like store grupper da langhvilen skulle tas. 18 valgte å ta ut den obligatoriske 16-timershvilen i Tana, mens 18 andre valgte å ta den i Neiden. Utover kvelden og natta vil de første resultatene av de ulike taktikk-valgene vise seg.

Sigrid Ekran intervjues på sjekkpunkt Tana, hvor hun tok sin 16-timershvile. Foto: Zbigniew Wantuch.

Ola Martinsen, Sigrid Ekran, Arnt Ola Skjerve, Lars Monsen og Arne Karlstrøm var blant de 18 kjørerne som valgte å ta ut sin langhvile i Tana. De begynte å kjøre ut derfra i formiddag; Ekran først ut kl 11:56, og deretter fulgte de øvrige etter i løpet av de neste par-tre timene. I kveldinga var Sigrid den første Tana-hvileren til å ankomme Neiden, fulgt av Arnt Ola Skjerve en snau time senere. De har kjørt en time raskere enn de som ventet med hvilen til Neiden.

Blant de som har tatt 16-timershvilen i Neiden, er det Birgitte Næss Wærner som kan kjøre ut først. Hun kan dra kl 22:28. Det betyr at både Ekran og Skjerve har 'råd' til å hvile litt i Neiden og likevel dra ut foran de øvrige i tetsjiktet. Den som drar ut først av de to, vil i realiteten lede løpet.

Riktignok ligger finske Juha Hokka foran i sporet på de 75 kilometrene fra Neiden til Kirkenes, men han har ikke tatt ut sin 16-timershvile enda. Hokka gjør samme trekk som Ketil Reitan gjorde i 2010. Det slo negativt ut for Reitan, som endte med å bli # 7 det året, mens Ralph Johannessen vant. Hvordan det går for Hokka og hans hunder, gjenstår å se.

Inger-Marie Haaland da hun vant FL-1000 i 2012.

Finnmarksløpets ekspertkommentator Inger Marie Haaland trekker frem erfaringene fra tidligere år og påpeker at det er få som hviler i Kirkenes. - I 2012 lå Harald Tunheim og Robert Sørlie og hvilte i Kirkenes, mens jeg kjørte videre til Neiden2 før jeg tok langhvilen. Det tok jeg langhvilen etter 60 mil og vant med det. I år er det mange kjørere som har tatt hvilen allerede etter 30 mil, i Tana, og det sier noe om at det har vært et tøft løp, sier hun.

- Man skulle tro at det var kulda som var vanskelig under et løp som dette, men erfaringene fra i år forteller oss at vær og vind, varmt og vått er ikke minst så slitsomt ikke minst for hundene, sier hun. Hun har snakket med flere kjørere som har bekreftet at de hviler i Tana, rett og slett fordi hundene trenger det.

Det er med andre ord alt for tidlig å si noe om hvem som til slutt vil stå på pallen i FL-1000.

Partnere