Finnmarksløpet

Webshop

Alaska

Skrevet av: Trond Anton Andersen
Dato: 28.09.2013 20:29

Vår studietur til Alaska er over. Her er en lite bildebrev fra en lærerik tur.

Etter en uke med mange inntrykk er vi tilbake i gamlelandet. Møte med Alaska, med Yukon Quest, med Jeff King og selvsagt Iditarod har gitt oss mange inntrykk og historier. Vi setter av stor spalteplass i neste utgave av Ciiko. Her er en forsmak i form av et bildebrev.

Mark Nordman, mine damer og herrer. For en mann, for en kunnskap. Det oser respekt og klokskap lang vei. I tillegg var han verdens beste turguide. Nordman er Race Marshall i Iditarod, og det har han vært temmelig lenge.

Naturen var overveldende, men det viste vel de fleste. Å se Alaska Range, Denali Park og områdene rundt Anchorage og Fairbanks var en nytelse. Været varierte, på tur tilbake fra Fairbanks klinket værgudene til med dette synet.

 

Tre betydningsfulle menn for Iditarod, og en stolt daglig leder av Finnmarksløpet.
Stan Hooley (direktør), Mark Nordman (Race Marshall), Svanhild Pedersen (daglig leder Finnmarksløpet) og Stuart Nelson (sjefsveterinær i Iditarod).

Joe Redington Sr. Selvfølgelig har vi tatt bilde av statuen utenfor Iditarods hovedkvarter. Joe Redington Sr. regnes som ”The father of the Iditarod”.

Hovedkvarteret er en flott tømmerbygning. Her snakker vi monumenter, hall of fame, salgsartikler og showroom. Et sted man MÅ besøke når ferden går til Alaska. Bygget ligger i Wasilla, en times kjøring fra downtown Anchorage.

Elgen er som alt annet, diger i Alaska. 700 kilos utgaver er ikke uvanlig. Ikke noe man vil møte i en Nissan Micra, en biltype som for øvrig er svært sjelden i Alaska. Dette bildet er fra Denali Park. Det var som dere sikkert ser, ikke en storokse. Elgkua var også litt langt unna for et godt bilde.

 

Jeff King stiftet vi bekjentskap med i Finnmark i 2011. King gjorde comeback i Alaska året etter. I 2013 kjørte han inn til tredjeplass i Iditarod. Løpet har han vunnet hele fire ganger. Vi fikk være med på sesongens siste guidede tur på hans ”Husky Homestead”. Meget profesjonelt og veldig amerikansk. King og hans medhjelpere har hatt over 20 000 gjester i løpet av et hektisk sommerhalvår.

Hele gjengen. Her har vi hele gruppa som var på studietur. Det var en delegasjon fra Finnmarksløpet, en fra Femundløpet samt representanter fra Amundsen Race, Tobacco Trail og Beaver Trap Trail.

 

Siste bildet i denne omgang. Å kjøre bil rundt i Alaska er en ren nytelse. Store veier og nesten konstant vakker utsikt.

Det blir utfyllende reportasje fra vår studietur i neste utgave av Ciiko. Magasinet kommer ut i slutten av november. 

 

 


Partnere