Finnmarksløpet

Webshop

FL-1000: Fire spann i gullkampen fra Karasjok?

Skrevet av: Niels Westphal
Dato: 14.03.2013 07:42

- Vi kan få fire team så og si likt inn til Karasjok i løpet av dagen. Kampen om seiren i årets Finnmarksløp kan bli den tetteste noen sinne, det mener vår ekspertkommentator Trond Ørslien. 

- Holder de samme fart som de har hatt til Levajok, vil både Skjerve, Haaland, Wærner og Neff komme så og si samtidig til Karasjok i dag. Da vil vi få en utrolig duell inn til Alta, mener Trond Ørslien 

I løpet av natten har Inger-Marie Haaland mistet ledelsen i løpet til Arnt Olav Skjerve. Bakfra kommer Thomas Wærner og Hugh Neff med større fart og har redusert forspranget til både Skjerve og Haaland. Ut fra Levajok skillte det rundt 1,5 timer fra Wærner og Neff til Skjerve i teten. Men Trond Ørslien mener at det er fullt mulig for forfølgerne å hente inn forspranget.

-Spesielt i denne fasen av løpet kan det være stor forskjell mellom de som kjører raskt og de som kjøre saktere. Det kan skille to-tre kilometer i timen mellom de som kjører seinest og de som kjører fortest. Derfor kan man ta inn enormt mye på 85 kilometer til Karasjok, mener han.

Trond Ørslien er også opptatt av det psykologiske som han mener kan ha stor påvirkning, særlig så seint i løpet. 

-Inger-Marie har vært suveren hele veien, kjørt raskest og hatt veldig god kontroll. Men å ligge først er krevende, og nå har hun hatt en downperiode og er litt sliten. Samtidig ser vi at tre andre spanne har fått kontakt med henne. For første gang i løpet. De tre vil få et veldig puff ved å kjenne at de nærmer seg og har kontakt med Inger-Marie. De tre har ligget litt bak hele veien og ikke vært så mye i søkelyset. Nå er de vinnerkandidater og kan få en effekt av det.  

- Dessuten er det sånn er hver etappe er spesiell og alle kjørere har ulike forhold til etappene. Dårlige erfaringer og gode erfaringer. Inger-Marie Haaland har kanskje mindre gode erfaringer med denne etappen. I fjor fikk hun parkering på elva og det kan spille inn på hennes innstilling til etappen, noe som smitter over på hundene. Arnt Ola er på hjemmebane. Han har vunnet FL-500 som kjører samme strekning. Han har kjørt fort på dette strekket mange ganger før. 

Thomas Wærner har fått et skikkelig løft nå. I fjor måtte han bryte på Levajok på grunn av mangel på lederhunder, i år kjørte han gjennom Levajok i galopp. Det gir ham en skikkelig boost. Hugn Neff er vant til elvekjøring fra Alaska og mener han har et elvespann. Han har sagt han gleder seg til å kjøre på Tanaelva, sier Ørslien.

Derfor kan det fort bli fire team som starter samtidig fra Karasjok i natt, på vei mot mål i Alta.

Partnere