Finnmarksløpet

Webshop

Hvem vinner?

Skrevet av: Trond Anton Andersen
Dato: 06.03.2013 12:02

Tre dager før løpsstart er det hektisk aktivitet i Alta. Kjørere, handlere, frivillige og løpsledelsen stresser rundt for å være klar til start lørdag kl. 11:00. Undertegnede har tatt seg en liten pause fra forberedelsene for å dele noen ord om de jeg tror vil hevde seg i årets løp.
La oss med det samme understreke at det er helt greit å ta feil i denne saken. Er det kjørere jeg ikke har tenkt på, eller som kanskje litt overraskende tar steget helt opp, ja så er det helt greit å bli mobbet litt.

I år har jeg fulgt alle langdistanseløp i Norge, enten som pressehjelp eller som tilskuer via nett. Jeg har tittet nøye på tidligere resultatlister og ikke minst, jeg har snakket med mange kjørere. I tillegg har jeg drodlet FL-1000 listen med Trond Ørslien, vår nye web-TVs egen ekspertkommentator.

 

FL-500

Katy Meier er den første jeg nevner. Man trenger ikke være særlig opptatt av hundekjøring for å forstå at fjorårets suverene vinner er en av favorittene. Meier kjørte et fantastisk vinnerløp og kom til mål med et særdeles sprekt hundespann. Spannet bestod av 2,5 år gamle hunder som aldri hadde gått Finnmarksløpet. I år har de erfaring og er i sin gullalder.
 


 

Elisabeth Edland har vunnet to ganger, hun vant Femundløpet og er alltid en vinnerkandidat til løpet.

 


 

Ole Wingren lå an til å vinne Femundløpet, men kjørte feil rett før mål. Dessverre hadde et markeringsskilt blitt revet ned. Det ble andreplass på Wingren, samme plassering fikk han i FL-2012. Ole er sulten på revansje!

 


 

Svein Sødahl Kvam har et veldig godt spann i år. Han har et suksessamarbeid med sin bror, Jørn. De har hatt mange topplasseringer de siste årene. Team Kvam kan gå helt til topps i 2013.

 

Leif Wilhelmsen overrasket litt med en sterk tredjeplass i fjor. Vi har snakket med Leif, han bekrefter at spannet er sterkt i år også. Han har ikke kjørt Femundløpet denne sesongen, så vi er spente.

 

Milos Gonda er en 35 år gammel Slovakier som vi setter et stort wild-card stempel på. Han har vunnet Pasvik Trail og La Grande Odysse, men har aldri kjørt Finnmarksløpet. En skikkelig konkurransekjører som kan bli den store overraskelsen for mange, ikke oss.

Ellers nevner vi noen kandidater bare ved navn. Eline Lihagen, Espen Sønvisen Bech og Vidar Uglebakken.

 


 

FL-1000

Inger-Marie Haaland er årets største favoritt. Du så henne kanskje på NRK1 tirsdag 5. mars i programmet Ut i naturen. Inger-Marie kunne vi ha skrevet side opp og ned om. Vi nøyer oss med å konstatere fakta. To starter, to seire. Spannet vant Femundløpet 600 i februar med samboer Ralph Johannessen bak sleden.

 

Robert Sørlie er alltid en av favorittene. Norges mest meriterte langdistansekjører ble nummer tre i fjor. Det gikk ikke så bra som det pleier i Femundløpet i år, i tillegg har nevø, Bjørnar Andersen, fire av de beste hundene. Dette var en avtale som ble inngått i 2011. Dermed er vi litt usikre om hvor sterkt spannet til Robert er, men at kjøreren har vinnerpotensiale er det ingen tvil om.

 

Harald Tunheim har vunnet løpet flest ganger av de som stiller til start i år. Sterk andreplass i fjorårets tunge utgave av FL-1000. Harald er en mester på å ligge i front og posisjonere seg. Tunge forhold og lav fart er favør Tunheim. Vi har ikke sett a-spannet til Harald i større løp i år. Selvskreven vinnerkandidat.



Bjørnar Andersen har som nevnt over, fire av de beste hundene til Robert. I tillegg er Andersen sulten. Han har fått en ufrivillig pause grunnet sykdom, nå er han frisk og sikkert veldig klar for å bevise at han er en av verdens beste hundekjørere.



Thomas Wærner er mannen med mest synlig energi av alle i gamet. Tredjeplass i Femundløpet kombinert med store ambisjoner og stadige bedre resultater gjør Wærner til en vinnerkandidat.



Trine Kristiansen Lyrek kjører for å vinne. Som mange vet har hun et samarbeid med Roger Dahl, tre ganger vinner og mannen som har kjørt flest Finnmarksløp. De er svært ambisiøse i sin plan om å vinne løpet. Trine er meget fornøyd med årets spann, og hun lærte vanvittig mye av fjorårets blodslit som ga fjerdeplass.


 

Sigrid Ekran kjørte ikke i fjor, året før kom hun som en kule på slutten og stjal andreplassen fra Robert Sørlie på siste strekket til Alta (forbikjøringen resulterte også i at herr Sørlie ikke vant Saltdalshytta i 2011). 11 plass i Iditarod i 2012, fjerdeplass i årets Femundløp – Ekran er helt klart en av årets mange sterke kandidater.



Nina Skramstad er nok en sterk kvinnelig kandidat. Nina liker Finnmarksløpet, dette er hennes soleklare mål for sesongen. I fjor brøt Nina løpet og hadde ett mellomår. Se opp for den spreke damen i 2013.



Arnt Ola Skjerve har gått fra å være en solid 8-spann kjører, via å være en litt forsiktig åpen klasse-kjører til å bli en veldig god åpen klasse-kjører. Andreplass i årets Femundløp samt egen bekreftelse om at det nå skal konkurreres skikkelig gjør oss nesten sikre på at Skjerve kommer til å være helt i toppen.



Magne Storstein imponerte alle i fjor. Han har et godt samarbeid med Geir Wang, det har resultert i et sterkt spann. Vi er litt usikre på om spannet er like godt i år. Men erfaringen Storstein fikk i fjor er med på å gi han en plass på denne listen.



Ronny Frydenlund kaller jeg "menighetens" favoritt i FL-2013. "Menigheten" er forsamlingen av folk som har interesse for langdistansekjøring, ikke bare under Finnmarksløpet. Flere av disse har gått sammen om å samle inn penger til Frydenlund som stod i fare for å måtte avlyse turen til Finnmark grunnet vanskelig økonomi. Sterk femteplass i fjor, har et solid spann i år. I fronten går superhunden Herman, eller The Herminator som han også kalles.

Hva med Lars Monsen, hva med han gode amerikaneren - Hugh Neff? Lars Monsen sliter enda med sykdommen og uttaler at han ikke klarer å være så aktiv bak sleden som han vil, da blir det vanskelig å konkurrere med de beste. Hugh Neff har lånt mange hunder og er her for å oppleve vel så mye som å konkurrere. 

Jeg er overrasket dersom ikke pallplasseringen står mellom 1000-kjørerne som er nevnt over. Som jeg skrev i starten av reportasjen, jeg tar gjerne feil. De beste vinner uansett.

Ønsker samtlige kjørere i årets Finnmarksløp hell og lykke i løpet. I mine øyne er dere alle helter.

Vennlig hilsen Trond Anton Andersen
Presse- og informasjonsansvarlig i Finnmarksløpet 

Partnere