Finnmarksløpet

Webshop

Det Lengste Løpet

Skrevet av: Trond Anton Andersen
Dato: 17.01.2013 10:55

Kinosalen i Tromsø var fylt til randen av et forventningsfullt publikum under premieren på ”Det Lengste Løpet” under Tromsø Internasjonale Filmfestival onsdag 16. januar.


Trine med smilet. Foto: Rein Film as

Filmen handler om samarbeidet mellom Roger Dahl og Trine Kristiansen Lyrek. Vi følger de to veldig tett gjennom forberedelsene og gjennomføringen av FL-1000 i 2012. Hovedpersonene selv er fornøyd.
- Jeg synes filmen var veldig bra. Klart jeg var spent, det er jo rart å se seg selv på en så stor skjerm og være hovedpersonen på det store lerretet, sier Trine som roser regissør Trond Brede Andersen og fotografene Sveinung Svendsen og Odd Helge Haugsnes i Rein Film AS. – De var utrolig behagelig å jobbe med, de fikk fram viktige ting på en fin måte, og man følte aldri at ting ble iscenesatt, meddeler Lyrek som gjorde et meget solid løp tross store utfordringer. – Jeg føler at dette er en veldig ærlig og usminket fortelling som tar oss med inn i løpet sett gjennom våre øyne. Dette er virkelig en film som beskriver løpet på en riktig måte, mener Trine som ikke hadde sett filmen før premieren på det store lerretet.

Trine Kristiansen og Roger Dahl, klar til start. Foto: Jørn Losvar

Den andre hovedrolleinnehaveren er ikke ukjente Roger Dahl, mannen som har kjørt Finnmarksløpet flest ganger. De to innledet samarbeidet i 2010, og statusen så langt er seier til Roger i 2011, og en sterk fjerdeplass til Trine i 2012. – Jeg er  fornøyd med resultatet, ingen tvil om det. De har fått med mye og de har speilet virkeligheten. Jeg likte godt at filmen var så åpen, meddeler Roger Dahl som beskjedent bekrefter at det var en diger applaus som avrunnet kinovisningen i Tromsø.

Når og hvor?

Spørsmålet mange stiller nå er selvsagt hvor og når man kan se filmen. Regissør Trond Brede Andersen kan ikke gi konkret svar akkurat nå. – Vi har hatt dialog med NRK, det perfekte ville vært på NRK1 uken før FL-2013. Men, jeg må understreke at vi ikke har en avtale i havn enda. Vi jobber også med å få kinovisninger i salene tilknyttet Aurora kino i Nord-Norge. DVD kan bli aktuelt, det samme gjelder kjøp via nett, forteller mannen som står bak dokumentaren.

Regissøren er selvsagt fornøyd med resultatet. – Vi ble godt kjent med hovedpersonene og de var åpen og ærlig. Dette skapte grobunn for å lage en god dokumentar. Tilbakemeldingene har vært meget gode etter første visning, sier Andersen. – Enda bedre enn Monsen og Hundene som gikk på NRK i julen, var en av kommentarene han fikk rett etter premieren. - Mange meddelte at de ville begynne med hundekjøring, dette tar jeg som hyggelige komplimenter understreker regissøren. – Vi hadde materiale nok til å lage en dobbelt så lang film, men vi valgte å rendyrke samarbeidet mellom Trine og Roger, det var mye gull som måtte klippes bort. En stor høydare for oss som lagde filmen var å se effekten av de sledekameraene vi valgte å bruke. Disse har brakt oss enda nærmere en langdistansekjørers virkelighet, forteller Trond Brede Andersen.

Rart å se seg selv på det store lerretet. Foto: privat

9. mars starter Trine Kristiansen Lyrek ut på en ny 1000 kilometer, også denne gang med superhandler Roger Dahl som teamkammerat. Regissøren har lovet oss et klipp fra filmen i løpet av et par dager. Vi oppdaterer saken med klippet så snart det er klart.



Partnere