Finnmarksløpet

Webshop

FL-1000: Sterke naturkrefter på fjellet

Når hanhunder sloss om løpske tisper skal man være forsiktig med å blande seg. Det har Sigmund Alhaug fått smertelig fått erfare.

Skrevet av: Hanne Rosenberg
Foto: Markus Leistad
Dato: 11.03.2012 14:54

Når hannhunder sloss om løpske tisper skal man være forsiktig med å blande seg. Det vet den erfarne hundemannen Sigmund Alhaug godt, men det er ikke alltid man er like rasjonell under et løp midt på natta på fjellet. Hannhunder har instinkter som man ikke alltid klarer å styre og da kan en hund bite de som blander seg inn.

To hannhunder som stod bak i Alhaug sitt spann begynte å sloss om ei tispe. Alhaug forsøkte å skille hundene og kjente at han ble bitt. Han tok et raskt blikk på innsiden av hånda og så en liten skramme og tenkte at dette gikk jo bra.

- Så så jeg at det var mye blod i sporet og oppdaget en rift på andre siden og tenkte: Oisann. Riften var på bare 15 mm, men blødde kraftig. Hånden hovnet veldig raskt opp og ble ubrukelig til å holde sleden med og i tillegg svært vond. Det var tungt som f.... å kjøre ned til Levajok. Endelig framme ble jeg undersøkt av helsepersonell fra Røde Kors og nå er jeg på vei til Kirkenes for å få den undersøkt. Det er nemlig mistanke om brudd, sier en noe fortvilet Alhaug på telefon fra bilen på vei til Kirkenes sammen med handler Arild.

Sjefsveterinær Hanna Fredriksen sier om slosskamp mellom hannhunder på generelt grunnlag: -Uavhengig av hunderase, så er det slik at når to hannhunder sloss i forbindelse med løpetid så er det en situasjon som ingen skal blande seg inn i. Her er det rene og bare instinkter som rår. Hundene er ikke fokusert på at det er mennesker i nærheten.

Vi kan altså slå fast at dette er ikke farlige hunder, men dyr som reagerer naturlig i en en slik situasjon.

Mens Alhaug er i Kirkenes for å få avklart den medisinske situasjonen og behandling er det sønnen og handler Simen som ivaretar hundene på Levajok. Hundene ligger nå på halm og sover.

 

Alhaug i bil på vei til Kirkenes med skadet hånd - litt trøtt..

 

 

 



Partnere