Finnmarksløpet

Webshop

Fjestads ulveblikk

Skrevet av: Lise Ottem
Foto: Geir Stian Altmann Larsen
Dato: 10.03.2012 12:35

Bonden fra Stange på Hedemarken fikk i fjor vår oppleve noe ikke mange av oss får se; en ulv oppholdt seg på jordet hans gjennom en hel arbeidsdag i våronna. Under årets Finnmarksløp vil Stein Håvard Fjestad være Finnmarksløpets ekspertkommentator med sitt ulveblikk. Jeff King kommenterte i 2011 under vignetten «Kings Corner», nå har ringreven fra Hedemarken overtatt stafettpinnen.  

Stein Håvard Fjestad har kjørt hund i over 40 år og er en av Norges absolutt mest erfarne hundekjørere. Som mange andre, starta Fjestad med én hund og et par ski, før det «utvikla seg kraftig». På det meste hadde han over 70 hunder og drev med kommersiell turistkjøring. I dag vedlikeholder han et åpenklassespann og har 17 fullvoksne hunder og 9 ettåringer.  

Fjestad var den første ikke-amerikaner som kjørte Iditarod, så langt tilbake som i 1977. Der deltok han med «The great norwegian walking team», der halvparten av hundene var over ti år og den andre halvparten var under to, velvillig utlånt av lokale pelsjegere i Talkeetne i Alaska. Han ble nr 21 av 50 startende og slo faktisk Rick Mackey, som noen år senere vant Iditarod. 

Hedemarkingen har hatt mange topp-plasseringer i Finnmarksløpet gjennom tre tiår, etter at han første gang deltok i 1982. 15 løp er fullført, to ganger har han vunnet åpen klasse. -og så har jeg altfor mange andreplasser, smiler han. Sist han deltok var i 2009, neste år står han på startstreken i Finnmarksløpet igjen! Om alt går etter planen.

Fjestad og to andre har for øvrig fått æren for å ha dratt i gang Femundløpet i 1990. -Vi blir dratt fram og børsta støv av hver gang løpet har et jubileum, humrer han. Det er tilogmed laget en sang om dette! -Femundløpet har jeg aldri vunnet, men pallen har jeg vært på flere ganger, mimrer han. 

Under årets Finnmarksløp vil den erfarne Hedmarkshundekjøreren prøve å formidle hvordan kjørerne kan oppleve såvel den indre som den ytre reisen gjennom Finnmark, samtidig som han gjerne kommentere og tolke løpernes strategier etterhvert som løpet utvikler seg. Noen anekdoter fra et langt liv som hundekjører kan det også hende at det blir rom for.  

Foto: Geir Stian Larsen
Partnere