Finnmarksløpet

Webshop

En magisk aften

jjk

Skrevet av: Jeff King/Pål Bleka (oversetting)
Dato: 19.03.2011 08:00

En magisk aften

I går kl 10.20 startet Roger Dahl og 8 ivrige hunder fra Karasjok med kurs for Alta. Spesielt den ene lederhunden stormet ut fra sjekkpunktet og nedover løypa som om det var ut fra startlinjen i Alta for noen dager siden.
I det jeg ønsket Roger god tur videre, og lykke til, svarte han ?jeg kommer til å trenge det, med den lille tynne jenta jagende rett bak meg?. Han mente selvfølgelig Sigrid Ekran. Med sine tretti år er hun akkurat halvparten så gammel som Mr. Finnmarksløpet, Roger Dahl. Sigrids hunder bjeffet og dro i lina for å komme seg av gårde én time og 50 minutter bak Roger, ivrige etter å starte på den siste delen av de 1000 kilometerne.
Roger har tretti år lenger erfaring enn Sigrid, men hun har til gjengjeld tretti år mindre slitasje på kroppen. Alt lå til rette for et fantastisk kappløp.

Kraftig vind hamret mot kjørerne på den 10 timer lange strekningen mot mållinjen. Og hvilke endringer hundekjørersporten har gjennomgått! Nå kan tilhengerne fra sin egen PC følge kjørerne som fighter for posisjoner i løypa. GPS-sporing er et ENORMT framskritt for hundekjøringssporten. Det er utrolig gøy og engasjerende å følge utviklingen i løpet på sin egen PC!

Ved mål i Alta samlet folk seg i byens sentrum. En folkemengde på hundrevis steg til mer enn 1000, kanskje 2000. Jublende og spente stod de 10 mennesker i bredden langs veien mens den 60 år gamle lokale helten og Finnmarksløpslegenden kjørte inn til sin fjerde seier i Finnmarksløpet. Helt tydelig elsker byen denne mannen og hundene hans. Jubelen, dansen og den følelsesladde mottakelsen fra folkemengden tåler sammenligning med hvilken som helst Iditarod-avslutning jeg har opplevd. Og jeg har vært på mange av dem. Musikken, belysningen, stemningen, is-scenen, været.

Åh, for en natt.

Hundene til Roger avsluttet stående og logrende, ventende på middag. En flott avslutning på et langt, langt løp.

Etter å ha tatt inn bokstavelig talt timer på Roger i løpet av de siste dagene ankom Sigrid Ekran omtrent en time etterpå. Hennes hunder var enda mer livlige enn Rogers når de kom inn. Logrende fra nese til hale, som Golden Retrievere, så det ut som om de kunne ha fortsatt i timevis.

Sigrid fikk en velkomst fra sine tilhengere som gjorde det til en kveld hun ikke vil glemme med det første. Jeg er sikker på at hun kommer til å ta turen til seierspallen mange ganger i årene som kommer.

Innen Robert Sørlie kom inn til tredje plass, hadde mye av publikum gått hjem. Roberts velkomst var mindre, men ikke mindre følelsesladd der den tidligere Iditarod vinneren ble tatt i mot av en stor gruppe familie og venner. En av dem var hans ?lærling? gjennom mange år, Sigrid Ekran. Når man først skal bli slått er det greit at det skjer av et ungt talent man selv har bidratt til å lære opp.

Vel gjennomført, alle sammen.

Jeff King

 

Les tidligere Kings Corner:

Norwegian women rock

På løypeinspeksjon

Det er nå det blir hardt

Sjekkpunkt Kirkenes, Nord-Norge

Klokken 2 i Neiden 1

Den perfekte starten på et fantastisk løp

Overgikk alle mine forventninger

Partnere