Finnmarksløpet

Webshop

Det er nå det blir hardt

Her er mr. Kings betraktninger natt til onsdag. Foreløpig kun på originalspråket, norsk versjon kommer.

Skrevet av: Jeff King/SM Arctander (transl.)
Dato: 16.03.2011 08:30

Fem team har tydelig etablert seg i toppen av årets FL-1000. Ledet av Roger Dahl, denne gruppen av veteraner har tilbakelagt tusenvis av kilometer, tiår med erfaring og en rekke seiere. Det er sannsynlig at årets vinner vil være kjent med seierspallen. På dette stadiet i løpet vil utmattelsen ha sløvet sansene i en så stor grad at veldig få frivillig ville valgt å oppleve det. Tre dager og mer enn 500km på sporet, kjørerne og hundene har fått et minimum av hvile, og time etter time med fysisk arbeid.

Den viktigste forskjellen jeg ser mellom denne norske sledehund-maratonen og det 1800km lange Iditarod i Alaska, er hjelpen som handlerne kan gi på sjekkpunktene. Hvert Finnmarksløps team inkluderer handlere, sjåfører og strateger som i bakgrunnen organiserer utstyr, kjøreplan og hundestell for hundekjøreren sin, alt på en armlengdes avstand. Her er hvordan det virker. Reglene krever at bare hundekjøreren kan håndtere hundene. Hvert sjekkpunkt har et stort område satt av til hundene og kjørerne. Her skal all foring, hundestell og sledevedlikehold gjøres av kjøreren alene. Utenfor dette området har hver kjører et team av handlere. Ofte en ektefelle/samboer, en nær venn eller unge frivillige. Disse handlerne er klare til å gi nøye forberedte sekker med utstyr som dekken og tepper for å pakke inn hundene, nøye preparerte sledebelegg, varme tørre votter, snøankre og friske batterier.

Alle kjørerne må gå fra hundene til handleren for å få utstyret, oppmuntring og påminnelser. Etter at hundene har blitt tatt vare på av kjøreren forlater han det avgrensede området for umiddelbart å bli tatt hånd om av handlerne. Nå blir klær tørket eller erstattet, mat til kjøreren blir klargjort og servert. Jeg har til og med sett de slitne bena til kjøreren bli massert av den dedikerte handleren. Mange av disse teamene har moderne bobiler ventende på parkeringen utenfor det avgrensede området, varme senger, stille rom og generell latskap venter kjøreren. Etter den avtalte hviletiden, vekker handlerne den sovende kjøreren, kler på, mater og leder dem tilbake til det avgrensede området for å klargjøre hundene for den neste strekningen av løpet. Isete hundetepper, våte klær, og plastikk er stappet i full fart opp i store sekker som er laget spesielt til dette, bare for å bli dradd, stappende full, av kjøreren til den ventende handleren som tar seg av dette. Etter at kjøreren har dratt, så rydder og vasker handleren klær og utstyr, laster opp bobilene og kjører til det neste sjekkpunktet og repeterer det hele en gang til.

Jeg liker det. Jeg liker det veldig.      

Jeff King

 

Les tidligere Kings Corner:

Sjekkpunkt Kirkenes, Nord-Norge

Klokken 2 i Neiden 1

Den perfekte starten på et fantastisk løp

Overgikk alle mine forventninger


 


Partnere