Finnmarksløpet

Webshop

«The King» har landet i Alta

Torsdag ettermiddag ankom Jeff King Alta etter en lang reise fra Alaska. Jeff King skal følge Finnmarksløpet 2011 en hel uke.

Skrevet av: Hanne Rosenberg
Foto: Hanne Rosenberg
Dato: 06.03.2011 14:31

Torsdag ettermiddag ankom Jeff King Alta etter en lang reise fra Alaska. Jeff King skal følge Finnmarksløpet 2011 en hel uke. Han vil komme tett inn på løpet da han skal følge rennleder Don Lyrek gjennom hele 1000 kilometer løypa fra start til mål.

Jeff King (55) er opprinnelig fra California, men flyttet til Alaska i 1975. Han begynte allerede i -76 å konkurrere med hunder. Han har vunnet Iditarod 4 ganger; i -93, -96, -98 og sist i 2006. Disse kjørere har vunnet dette løpet fire ganger: Martin Buser, Susan Butcher, Doug Swingley og Lance Mackey. Bare Rick Swenson har vunnet flere Iditarod – i alt fem ganger. Da King vant i 2006 var han den eldste som noen sinne har vunnet dette løpet. Alle disse kjørerne bor i Alaska.

I 2003 kom nordmannen Robert Sørlie fra Norge og vant overraskende Iditarod 03. Mange mente at dette kanskje var et engangstilfelle knyttet til mange spesielle forhold dette året. Det var nesten for usannsynlig at en mann skulle komme fra Norge og dra i land den prestisjetunge seieren i verdens lengste hundeløp. Da Robert Sørlie kom tilbake i -05 og vant løpet igjen skjønte man at her var det ikke bare tilfeldigheter som gjorde at Sørlie vant løpet. - Da Robert kom og vant for andre gang skjønte vi at han er en meget dyktig hundekjører. Vi ble enda mer interessert i sledehundmiljøet i Norge og spesielt ble vi opptatt av Finnmarksløpet. Vi hadde jo hørt om løpet og begynte nå å følge det og hundemiljøet i Norge nærmere. Har jo sett at Sørlie,i løp i Norge etter -05, har blitt slått av andre og det ble klart at det i Norge må være et høyt nivå blandt hundekjørere. Jeg gleder meg til å følge løpet og bli bedre kjent med miljøet her og har mange forventninger til dagene og ukene framover, sier Jeff King.

I disse dager går Iditarod av stabelen og på spørsmål om det ikke er litt rart å sitte i Alta når kjørerene er ute på sporet i Alaska svarer King: - Jeg er 55 år og har ikke lyst til å kjøre Iditarod for å bli nr 25 f.eks. Jeg vet og har erfart hvor mye tid og energi som skal til for å vinne disse løpene og det er en tid for alt. Jeg har lyst til å gjøre andre ting. Jeg har fortsatt hunder, om ikke så mange, men jeg bruker mer tid på å reise og blandt annet besøker jeg andre løp. Jeg er derfor meget glad for å være her i Alta og ser fram til lørdag og den offisielle åpningen av Finnmarksløpet 2011.

Partnere