Finnmarksløpet

Webshop

Sofamusherens beste venn

Her er dingsen som gjør at du kan følge kjørerne også når de er ute i villmarka, i år er den blitt bedre.

Skrevet av: Trond Anton Andersen
Foto: Trond Anton Andersen, Finnmarksløpet
Dato: 23.02.2011 19:46

Her er dingsen som gjør at du kan følge kjørerne også når de er ute i villmarka, i år er den blitt bedre.

Telespor er Finnmarksløpets leverandør av GPS-tracking. For de som ikke skjønner bæret av verken begrepet «sofamusher» eller GPS-tracking, her er en kort forklaring.

«Sofamusher» er en spøkefull sjargong for en som sitter foran dataen og følger løpet. Vi er temmelig sikre på at veldig mange gjør nettopp det. En tjeneste som ble tilgjengelig for noen år tilbake var den såkalte GPS-trackingen. Noen av kjørerne, som oftest de som ligger lengst fram i løypa, blir utrustet med den grå boksen du ser på bildet. Den inneholder en GPS som avgir rett geografisk posisjon, den linkes selvsagt til en klokke og vårt løypekart. Oppdateringen har normalt skjedd hvert 15 minutt. Data sendes via en GSM-sender inn til vår nettside. Under løpet vil det være en lett synlig link som åpner opp kartet, her kan man zoome seg inn og finne ut hvor kjørerne er.

Noe man må ha i bakhodet er at det slettes ikke er GSM-dekning langs hele løypa, det kjøres jo tross alt i villmark!. For eksempel er det lite dekning å finne mellom Neiden og Varangerbotn. Det er ikke satt opp flere sendere i området der løypa går, men mange basestasjoner er oppgradert, noe som kan gi litt bedre signaler ifølge dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

 

Hyppigere frekvens og bedre plassering

Ny teknologi gjør at boksene kan sende ut signaler hvert femte minutt. Da er sjansen for å få ut data tre ganger så stor. Dette vil forhåpentligvis føre til at man kan få flere oppdateringer på kjørerne. En annen forbedring er plassering på sleden. Fra 2011 vil ikke senderen ligge å skrangle med forkokere og nødproviant nede i sleden. Bjørg Greiner har sydd et smart festesystem som gjør at de 40 enhetene, som skal reise rundt med våre beste kvinner og menn, får plass foran og opp på sleden.

Martin Vahl jobber til daglig med avansert teknologi i oljeselskapet North Energy. I år skal han og kona være GPS-ansvarlige. Vi har troen på at det blir færre sure meldinger om treige GPS-oppdateringer på gjesteboka, vi håper i alle fall det.

Partnere