Finnmarksløpet

Webshop

- Et liv med hunder

Skrevet av: Peter Fischer
Dato: 03.03.2004 00:00


I år har 40-år gamle Stephan Junghaenel fra Niedersachsen i tyskland klar for Finnmarksløpet. De siste ukene har han og hans Sibiran og Alaskan huskies trent i Nord-Sverige. Og han har allerede vært med på det første store av årets løpet, Femund 500. Nå er han klar for Finnmark.

For 14 år siden hentet Stephan Junghaenel den første huskyen fra et dyrehjem i Tyskland. Dermed var det avgjort at han skulle leve et liv med hunder.

- I begynnelsen var bare en idé, forteller han, - men etter hvert ble Tyskland litt for trangt for oss og for vår drøm, og det manglet snø stadig oftere. I Sveits fant vi det vi hadde lett etter. Snø i massevis, en gjestegård på landet med folk som var glad i hundekjøring og med muligheter til å skaffe hundene plass i kennelen som vi har bygget selv.

Sveits for lite

Men også Sveits ble for lite og de så lengselsfullt mot nord. I Sverige har de funnet de best forutsetninger for hundene og seg selv for å kunne oppnå gode treningsforhold for hundene.

Junghanenel er førstegangskjører i Finnmarksløpet og han trenger å samle erfaring. Drømmen, det er Alaska, slik som for så mange andre. Det er en lang vei dit og hvert år i 6 - 7 måneder ligger han i trening i Nord Sverige. Der er det flere hundre kilometer med preparete løyper, så både fører og hunder er lykkelige der.

- Hundene går i trening 120 til 160 kilometer hver dag, forteller informatikeren. Teamet hans tilbakelegger ca 4500 km i sesongen.

-Livet med hundene er det viktigste

Stephan trives godt så nær Polarsirkelen. Det samme gjør hans 36 hunder.

Inntil for få dager siden hadde Stephan 37 hunder, men gamle Benny som var flokkens ubestridte leder og familiens første trekkhund, sovnet inn i armene til Stephans datter for få dager siden- 13 år gammel.

- Dette livet med hundene gir meg de største utfordringene og opplevelsene jeg kan tenke meg og jeg gleder meg virkelig til å delta i Finnmarksløpet. Opprinnelig skulle jeg delta i åpen klasse, men jeg måtte bryte på Femund 500 p.g.a. skader på noen hunder- så jeg starter i 500 km klasse på Finnmarksløpet denne gangen. Jeg tror det kan bli riktig så spennende og lærerikt og ikke minst så blir det hard konkurranse, avslutter Junghaenel.

Les mer her: http://www.schlittenhunde.de/deutsch/teams/bennys/index_wir.htm

Partnere