Finnmarksløpet

Webshop

Full støtte fra Båtsfjord

Skrevet av: Olav Hatlen
Dato: 21.02.2004 18:37

Jan Vidar Dahle (36) er en av de heteste outsiderne i begrensa klasse. Når båtsfjordingen står på startstreken i Finnmarksløpet kommer han til å gjøre det han kan for å vinne, for uten seier truer hjembygda ham med å ikke la ham komme hjem igjen.

Sjøl sier læreren at han har ambisjoner om å konkurrere, men han legger lattermildt til at båtsfjordingene har truet med å stenge bommen over fjellet dersom han ikke vinner.

-Du må huske på det at det er en sterk vinnerkultur i Båtsfjord. Selv om fiskeindustrien nå ligger nede og vi har kommet i en ny situasjon rent økonomisk, så er det ingen som har tenkt å gi opp. Det ligger rett og slett ikke til båtsfjordingens lynne, og det preger vel til en viss grad forventningene jeg er møtt med. Jeg og hundene skal gjøre vårt beste så får vi se hvor langt det rekker. Jeg vil imidlertid understreke at jeg ikke er noen snever konkurransetype. Min forankring ligger i selve friluftslivet. Dermed blir det egentlig underordnet, om jeg blir nummer 3 eller nummer 40, sier han.

Båtsfjordingen Jan Vidar Dahle (36) skryter uhemmet av bygda si. - Her får jeg full støtte. Sponsorer stiller opp som bare det og alle lurer på hvordan det skal gå i løpet. Ja, lokalbefolkningen kaller det faktisk bare løpet, og det sier vel også litt om hvilken særstilling Finnmarksløpet står i, forteller Dahle.

Outsider

Dahle er en av de heteste outsiderne i begrensa klasse. Sjøl sier han at han har ambisjoner om å konkurrere, men han legger lattermildt til at båtsfjordingene har truet med å stenge bommen over fjellet dersom han ikke vinner.


Fiskeværet Båtfjord på Finnmarkskysten. Foto: http://www.baatsfjordnett.no

Her får jeg full støtte. Sponsorer stiller opp som bare det og alle lurer på hvordan det skal gå i løpet. Ja, lokalbefolkningen kaller det faktisk bare løpet, og det sier vel også litt om hvilken særstilling Finnmarksløpet står i, forteller Dahle.

Hundene i fokus

Jan Vidar Dahle underviser på Båtsfjord videregående skole. Han er opprinnelig fra Husnes i Hordaland, men bor nå i Båtsfjord på syvende året. Han forteller at han deltok første gang i Finnmarksløpet i 2001.

- Det var en helt utrolig opplevelse. Jeg har et sterkt bilde inni meg, der vi kommer opp på vidda, og jeg kjører i en lang, lang rekke med hundespann. De vakre dyrene, den flotte Finnmarksnaturen, det er egentlig ubeskrivelig, sier han.

Dahle mener at løpet i 2001 lærte han mye om hva som egentlig bor i hundene. Han er i det hele tatt svært opptatt av å fremheve hundens rolle i det hele. - Det er de som er de egentlige heltene. Dessuten er alle hundene individer. Derfor blir det galt for meg når avisenes reportasjebilder ikke har med navnene på hundene, utdyper han.

Mye av motivasjonen hans ligger nettopp i samarbeidet med hundene. - Hundene er så umiddelbare. De er glade, de er lei seg, de er spente og de kan være sinte, og når jeg spenner hundene for spannet, virker det hver gang som om de aldri har vært med på noe større.

Stor drøm

Dahle avler fram sine egne hunder. Han forteller at hundene hans er raske og lettløpte, ja typiske racerhunder. Treningsforholdene i Båtsfjord gjør dem dessuten raske på skarpt føre. Han er derfor litt usikker på hva som vil skje i dyp løssnø.

Dahle sier at han er den eneste som driver med hunder i Båtsfjord.
- I realiteten har jeg et treningsområde som er dobbelt så stort som Hardangervidda, og det er jeg helt alene om å disponere, flirer han.

Det er viktig å drømme, selv for hundekjørere, og Dahles store drøm er en gang å kjøre rundt den store canadiske øya Baffin. Drømmen vedlikeholder han ved at han nå har kalt en av valpene sine nettopp for Baffin.

Sledetur i midnattssol

Den friluftsglade læreren blir rent øm i stemmen når han forteller om den lange sesongen naturen har lagt til rette for ute på Varangerhalvøya. Han forteller om turer i mai og juni i et tundraaktig landskap med ei sol som aldri går ned. Noen som er misunnelige?

Nysgjerrig på Båtfjord - klikk her

Partnere