Webshop

Sesongen på snø er i gang

Skrevet av: Hilde Porsanger
Dato: 01.12.2007 22:39

Første helga i desember gikk sesongens første konkurranse i Finnmark av stablen, Tanaløpet. Arrangørklubben Sør-Varanger Sledehundklubb kan si seg fornøyd med et flott gjennomført løp, med gode spor. Løpet ble i år arrangert for 6. gang, og det ble konkurrert med både ski og slede. Løpet hadde start og mål i Tana-Bru, og løypa gikk i deler av Finnmarksløpstraséen. En runde var på ca 8.5 km, og rekrutteringsklassen og snørekjørerne kjørte en runde. 6-spann klassen kjørte tre runder, 25.5 km, og var dermed ofte å se for fremmøtte publikum.

Vinner av 6-spann klassen, Stein Are Harder Foto: Hilde Porsanger

Det ble konkurrert i ulike klasser, både på ski og slede. I rekrutteringsklassen (1-3 spann) var det to unge deltakere. Sigurd Domaas (12) fra Vadsø kjørte sin første konkurranse noensinne, og vant klassen sin. Som leder hadde han en av Harald Tunheims gamle ledere, Freyr, som har gått Iditarod og flere Finnmarksløp. Sigurd syns løypa var kul, og hadde noen vanskelige partier, men han hadde forberedt seg ved å legge ei treningsøkt i løypa forrige helg. Underveis i løpet bestemte Freyr seg for å sette seg ned og ta en hvil, den unge kjøreren viste råd og flyttet en hund frem i spannet, og da gikk det greit.

Den andre kjøreren i rekrutteringsklassen, Edda Sundt Rue (13) fra Tana, har kjørt hund i 4 år, men dette var hennes første konkurranse. Før start hadde hun et mål, og det var å overleve konkurransen. I siste sving og nedover bakke før mål var nok farten litt for høy, Edda mista kontrollen på sleden og hadde en udramatisk velt.

Også snørekjørerne hadde funnet veien til Tana denne flotte lørdagen. De kjørte i likhet med rekrutteringsklassen 1 runde på ca 8,5 km. Av snørekjørerne var det den gamle langrennsløperen Tom Hardy som var raskest.

I 6-spann klassen så det lenge ut som den unge Tanajenta Aila Sarre (snart 17) skulle stikke av med seieren. Etter 2.runde (av totalt 3) lå hun over 1 minutt foran nr 2, Stein Are Harder, som tilslutt vant hele løpet. -Det var gøy å rope løype til Jan Vidar Dahle og Jan Øystein Dervo da jeg passerte de, vanligvis er det jo omvendt, sa en tydelig fornøyd Harder etter løpet. Hundene til Harder trodde de var ferdige med løpet hver gang han kom til passering, men med litt hjelp forbi publikum kom han seg videre ut på neste runde.

Det var ikke bare Stein Are Harder som hadde problemer med hundene start/mål området. Rett før målpassering tok hundene til jan Vidar Dahle av fra løypa og løp under sperringa. Jan Vidar trodde han var i mål og var nesten fremme ved bilen før han fikk snudd spannet tilbake og kryssa mållinja. -Det ble litt rot, og jeg trodde det var nok at bare lederhundene var over, derfor fortsatte jeg mot bilen, sa Ja Vidar Dahle etter løpet. Han tok det med godt humør, det sto tross alt ikke om en seier denne gangen.

Andre plassen gikk til nok en Finnmarksløpsveteran, Jan Øystein Dervo. Jan Øystein syns slike småløp er viktige for sporten. -Det er bra starttrening for både meg og hundene, hunden får treffe andre hunder og vi får trent på forbikjøringer, også er det god reklame for sporten, sier Dervo. Også samboeren May Britt Nicolaysen fikk gleden av å kjøre løp denne gangen. Vanligvis er hun handler for Jan Øystein og tar vare på han under konkurranser. Hun deltok i år for 2.gang.

Den som ble mest overrasket over dagens resultater var nok Roy Ugseth som kom på en veldig overraskende 3.plass. -Har jeg kjørt for fort og skada hundene tro?, lurte han på etter løpet, men ingen skader var oppstått. -Det føles godt å få pirke litt borti storkara, smilte Ugseth. Roy har kjørt hund i 4 år, men bare konkurrert 2 år. I fjor var han i motsatt ende av resultatlista på Tanaløpet. Roy skal kjøre Finnmarksløpet igjen for 2.gang til vinteren, og håper på å klatre litt på resultatlista der også.