Finnmarksløpet

Webshop

- Det eneste riktige å bryte

Skrevet av: Mina Sveen
Foto: Mina Sveen
Dato: 14.03.2007 19:11

Nærmere førti prosent av de startende i 500-kilometerklassen har brutt i år. Sukkersnø og mildvær må ta noe av skylda, men også sykdom og uhell har knust Finnmarksløpet-drømmen til flere kjørere. Marianne Dahlen var aldri i tvil om det var riktig avgjørelse å bryte. Også Ole Wingren, som lenge lå godt an, måtte velge denne løsningen.

En hutrende Ole Wingren hakker is av karbinkroker og slede etter et aldri så lite bad i Tanaelva. Hundene har is i pelsen og potene, og den omsorgsfulle eieren jobber lynkjapt med dekken og halm i paddocken i Karasjok. Med stive fingre brer han over skjelvende hunder. - Gleder meg til å skifte klær, innrømmer han. Wingren vet ikke hvor lenge han må hvile etter isbadet, men taktikken akkurat nå er at han ikke har noen taktikk. Vi møter Wingren igjen i Jergul. En blid kjører er på vei inn på sjekkpunktet, og rister på hodet over rotet i sleden: Jag skulde haft min fru her, sier han leende. - Da hadde det ikke vært så mye rot her. Kona hadde kanskje også sørget for at mannen hadde fått på seg noe skikkelig på beina. Ullkartankene han har på seg er isete og våte, og skoene er ubrukelige etter at de var i elva.
Wingren startet aldri fra Jergul, men valgte å avbryte.

- Nå går jeg på ibux, sa en influensasyk Marianne Dahlen da hun kom inn til sjekkpunktet i Skoganvarre. Feberen sendte kroppstemperaturen til Tana-jenta opp og ned, men hun hadde ingen planer om la sykdommen ødelegge løpet. - Det er fryktelig harmelig å bli syk akkurat nå. Jeg kjente det kom på fredag, men jeg tror jeg er på bedringens vei nå, uttalte hun på Skoganvarre. På Levajok måtte hun likevel gi tapt for feber og mageproblemer, og løpet var over for hennes del. - Det var veldig surt å bryte, men det var det eneste rette å gjøre. Det ville vært urettferdig overfor hundene å fortsette når jeg ikke kunne hjelpe til, sier Dahlen på telefon fra Tana. Nå har hun sovet, fått i seg mat og er så godt som frisk igjen. Dahlen er imidlertid ikke helbredet for Finnmarksløp-basillen, hun vil gjerne delta igjen.
Hun er ikke den eneste av dem som har brutt som har planer om å prøve igjen. Finnmarksløpet har allerede fått flere henvendelser om påmelding neste år.

Partnere