Finnmarksløpet

Webshop

Svært mange har brutt på 50-mila

Skrevet av: Kjetil Vaage Øie
Foto: Kjetil Vaage Øie
Dato: 14.03.2007 04:54

Så langt har 27 av 69 løpere brutt årets 50-mil. Dette er 39% av deltagerne, noe som er svært mange i Finnmarksløpets historie.

De siste 7 årene er har det bare skjedd en gang tidligere at så mange har brutt på 50-mila. Det var i fjor da 43 % brøt. I 2006 var det hovedsakelig kulden som gjorde at så mange brøt.

Mange ulike grunner til brudd
Hans Petter Dalby i Finnmarksløpet forteller at grunnene til at kjørerne har brutt i år er på grunn av mange ulike årsaker. - I år har det vært spesielt tungt føre med mye sukkersnø som gjør det tungt for hundene å løpe. Dalby ønsker å komme med en generell oppfordring til kjørerne om å hvile lenger på sjekkpunktene. -Mange av kjørerne som har brutt årets løp kunne klart å fullføre dersom de hadde hvilt lenger på sjekkpunktet før de tok avgjørelsen om å bryte. Dette kan henge sammen med at noen av kjørerne har høye ambisjonsnivåer og når disse ikke oppnås er terskelen for å bryte lavere. - Noen ganger må man endre ambisjonsnivå underveis, sier Dalby.

- Sender uheldige signaler
Dalby sier at den høye prosentandelen av de som bryter sender uheldige signaler til de som vurdere å starte i Finnmarksløpet for første gang og slik ønsker ikke Finnmarksløpet og fremstå. -Bare se på Johanne Sundby. Hun kjørte feil mellom Skoganvarre og Levajok. Mange hadde nok valgt å bryte løpet da, men Johanne valgte å dra videre etter litt hvile. Sundby som kom inn til Alta kl 04:08 onsdags morgen forteller at hun var inne på tanken å bryte, men siden hundene var friske og raske så hun ingen grunn til å bryte. - Det er jeg glad for nå. Turen har vært helt fantastisk med nordlys og mange flotte naturopplevelser, sier professor Sundby.

Oversikt over prosentandel som har brutt de siste årene:

2007: 39 % som brøt
2006: 43 % som brøt
2005: 14 % som brøt
2004: 29 % som brøt
2003 : 9 % som brøt
2002: 16 % som brøt
2001: 15 % som brøt
2000: 15 % som brøt

 

Johanne Sundby fikk skiferplate i premie for å ha fullført Finnmarksløpet for første gang.
Foto: Kjetil Vaage Øie

Partnere