Finnmarksløpet

Webshop

Ingen konflikter mellom rein og hunder i år

Skrevet av: Dag Urdal
Dato: 13.03.2007 15:40

Takket være stor velvilje fra flere reineiere som har dyr i områdene som Finnmarksløpet går gjennom, har det ikke vært interessekonflikter i årets løp.

Det er ingen grunn til å underslå at det tidvis oppstår konflikter når hundespann kommer for nært hvilende eller eller beitende reinflokker. Reinen er var for forstyrrelser, samtidig som hunder i spann er sårbare for flyktende dyr som f.eks brått krysser sporet. Så langt i årets løp har vi imidlertid ikke registrert en eneste konflikt, til tross for at vårflyttinga nå er i gang.

Utsatte flytting
En større reineier som har en flokk på flere tusen dyr som skulle flyttes fra et område sør for Karasjok og nordøstover bl.a. gjennom fjellpartiet Gaissene, valgte å utsette flyttinga i to døgn for å unngå at reinen skulle passere samtidig med hundene.

La flokken i ro
Per Ivar Sara, en annen reineier som hadde en større flokk nede i Stabbursdalen i forbindelse med vårflyttinga, der løypetraseen går tvers gjennom, valgte på eget initiativ å legge dyra i ro på hver side av løypetraseen inntil alle kjørerne hadde passert. - Det gikk svært bra. Jeg satte bare ut en ekstra vakt og holdt dyra noen hundre meter på hver side av løypa. Når vi kan gjøre det sånn er ikke Finnmarksløpet noe som helst problem, sier Sara i en kommentar.

Samtidig understreker har at det også er viktig at hundekjørerne tar hensyn og prøver å unngå å stresse dyr som de kommer uforvarende over. Til sjuende og siste handler dette om velvilje fra begge parters side.

PÅ FARTEN: Store reinflokker er i disse dager på flyttefot (Foto: Dagny Margrethe Øren - Finnmark Tourist Board)

Partnere