Finnmarksløpet

Webshop

- Lett å få forfrysninger

Skrevet av: Mina B. Sveen
Dato: 09.03.2006 12:45

- Det er fort gjort å få forfrysninger, sier Magne Storstein, som fikk 11. plass på 50-mila. Han har selv fått frostskader på leppene og kinnene, og smiler litt skjevt. - Men det er jo ikke noe å snakke om, det er mange som har fått mye større skader.

Han trekker på skuldrene over sine egne forfrysninger, og synes det er bare småtteri. Han har likevel tatt sine forholdsregler, og brukt ansiktsmaske, særlig opp mot Ravnestua, der vinden økte på. - Det er sikkert der jeg har fått det, sier han, det er ikke så lett å merke at det blir kaldere på grunn av vinden. Man må jo passe på, jeg vet det er noen som har brukt tape i ansiktet for å unngå skader, forteller sandefjordgutten, som er med for annen gang i år.

Vinden kjøler ned
Det er når kroppen taper varme til lufta vi begynner å fryse, og særlig kaldt oppleves det når lufta rett rundt kroppen, for eksempel i genseren eller mot ansiktet skiftes ut fort, som når vi kjører på ski eller kjører hund. Vind gir økt avkjøling av huden, og vi fryser. Jo mer vind, jo kaldere føles det, og jo større er faren for forfrysning. Derfor snakker vi om effektive kuldegrader, som er de opplevde kuldegradene. Det er utarbeidet en formel for utregning av de effektive gradene, og kulda øker med vindstyrken. Det er fullt mulig å forfryse seg i 25 kuldegrader, men øker vinden til stiv kuling, vil den effektive temperaturen ligge på minus 36. Får vi liten storm, vil vi ha 45 effektive kuldegrader. Hele 60 blå måler vi ved liten storm i minus 35!

Frister til gjentakelse
Kulda og noen småsår i ansiktet har likevel ikke tatt motet fra Storstein. - Jaa, jeg har lyst til å starte neste år også, drømmer han over en kaffekopp på Håndverkshuset, der han har tatt seg en liten pause. Han forteller at hundekjørerne kler seg godt, og gjerne har balaklava, lue med klaffer og hette på hodet. Det er likevel ikke bare ulemper med den strenge kulda under årets løp, noe positivt kommer også ut av det: - Kulda har gjort at vi måtte holde oss mye i bevegelse, så det har faktisk vært lettere å holde seg våken i år, forteller en utladet, men blid hundekjører.

Partnere