Finnmarksløpet

Webshop

Kaldt på vidda

Skrevet av: Anne-Mette Bjøru
Dato: 04.03.2006 16:51

Det er tjue minusgrader og sterk vind på vidda. Allerede idet hundespannene nærmet seg Jotka vurderte en av de utenlandske kjørerne å gi seg. Møtet med kulda ga han en heftig forsmak på hva som venter innover Finnmarksvidda.

Til Jotka i klarvær

Etter at sola forsvant på startdagen kjente kjørerne kulda godt. En av de utenlandske deltakerne vurderte å gi seg allerede på Jotka omlag tre og en halv time etter start. Han ble betenkt da den kalde vinden slo imot oppe på vidda og etter det vi erfarer sliter han med motivasjonen for flere døgn i slik frost.

Det ventes fortsatt kaldt og klart vær i dagene som kommer så han, og resten av kjørerne, må være forberedt på neglebitt og kalde bein. Ifølge meteorologene kan temperaturen synke ned mot minus førti enkelte steder på vidda. Dette understreker det ekstreme med hundekjøring og lange konkurranser som Finnmarksløpet. Dette er det nordligste løpet i verden og det lengste i Europa. Kjørerne, og ikke minst hundene, må være forberedt på harde fysiske og psykiske påkjenninger. For å fullføre og å vinne løpet er det en fordel å være sterk i kroppen - men enda viktigere er det å være sterk i hodet.

Det rapporteres i skrivende stund om at alle kjørerne har passert Jotka og er på vei mot Skoganvarre. De første spannene ventes inn ca klokka halv ni i kveld.

Partnere