Finnmarksløpet

Webshop

Nå kan hundespannene følges på Internett

Skrevet av: Dag Urdahl/Niels Westphal (foto)
Dato: 03.03.2006 15:16

I årets Finnmarksløp kan interesserte følge flere av hundespannene direkte på Internett gjennom et GPS-basert sporingssystem som er montert på hundesledene. I første omgang dreier det seg om et forsøk i samarbeid med Telenor, der 6 av spannene kjører rundt med det nye utstyret.

- Finnmarksløpet er i stadig utvikling, ikke minst når det gjelder å tilrettelegge aktuell informasjon om løpet for publikum. Nettstedet vårt er ett av de mest besøkte i sin sjanger her til lands, forteller pressesjef Niels Westphal. I fjor hadde www.finnmarkslopet.no mer enn 6 millioner treff. - Med dette nye nettbaserte tilbudet, er det ingen grunn til å tro at interessen skulle bli mindre, sier han.

Velprøvd teknologi - nytt bruksområde

- Teknologien er i for seg velprøvd, det er det nye bruksområdet som i dette tilfelle - å spore hunder på vidda som er nytt, i følge forsker Eivind Rinde fra Telenor. Hvert av de aktuelle spannene vil få en GPS-sender montert direkte på sleden som så skal kunne spores ved hjelp av Telenors omformernettverk rundt om i Finnmark. Hvis utstyret fungerer som forutsatt, kan hvem som helst gå inn på en spesiell webadresse. Link ligger i hovedmenyen - og bokstavelig talt spore hver enkelt av de spannene som er med i forsøket, i sann tid. Det er også mulig å hente ned informasjonen direkte på egen mobiltelefon, hvis man fortrekker det.

BILDE: Forsker Eivind Rinde i Telenor. hundkjører Jan Gunnar Vian og regionsjef i Telenor Anne Bertih Figenschau gleder seg til å prøve ut ny teknologi under Finnmarksløpet. Hunden er heller ikke misfornøyd

Batterikapasiteten er utfordringa

Selv om det finnes "hvite flekker" på kartet, vil mesteparten av løypetraseen ligge innenfor dekningsområdet. - Utfordringa dreier seg snarere om utstyret, og særlig batteriene, vil holde under så ekstreme forhold som kjørerne kan bli utsatt for på vidda, fortsetter Rinde. Vi vet jo at det kan bli ekstremt kaldt på denne tida av året. Sist natt var det under 30 minus inne på vidda.

Jan Gunnar Vian fra Alta er en av kjørerne som skal være med på forsøket. Han har dessuten hatt utstyret på prøve en tid, og er så langt - fornøyd med de mulighetene det byr på. Han har for øvrig på egen hånd modifisert prototypen bl.a. for å skjerme batteriet mest mulig. - Våre kjørere har i det hele tatt en unik kompetanse som Telenor nå får nytte av supplerer Westphal.

Disse kan du følge i år:

500 km: Jan Gunnar Vian, Inger Marie Lupton, Thorbjørn Johnsen

1000 km: Tommy Jordbrudal, Yngve Fagerli, Miguel-Angel Martinez

Partnere