Finnmarksløpet

Webshop

- Jeg skal iallfall vinne banketten!

Skrevet av: Ingvild Muller/Torbjørn Jungård (foto)
Dato: 01.03.2006 21:16

Fjerdeplass av fem mulige på siste "test" før Finnmarksløpet, Bergebyløpet for drøye to uker siden, skremmer ikke årets yngste deltaker i Finnmarksløpet, Inger-Marie Lupton. - Jeg er ikke her for å vinne løpet, men banketten, gliser den blide jenta bosatt i Krampenes ved Vadsø.

Inger-Marie Lupton er ei ekte Finnmarkspie, tøff og utadvendt. Lørdag oppfylles hennes store drøm som hun har hatt siden hun var 9 år gammel, å delta på Finnmarksløpet. -Da jeg var 9 år tok mamma og pappa meg med til Alta så jeg fikk se starten på Finnmarksløpet for første gang. Da visste jeg med én gang at dette skulle jeg også være med på! Samtidig bestemte hun seg for å gå på Øytun folkehøgskole, hvor hun gikk hundekjøringslinja i fjor.

Banketten det store målet

Lupton har ingen planer om å ligge i teten. Hennes store mål er først å nå banketten, for deretter å vinne den. - Å se om jeg greier å fullføre løpet, det er det som er målet, og jeg håper da sannelig jeg får til det! Nå som TV2 også skal følge meg, håper jeg det vil gi ekstra inspirasjon og puff i ryggen når det blir tungt. Krampenes-jenta gruer seg mest til siste etappe mellom Jergul og Alta, fordi den er såpass lang. Men hun håper det vil gå greit, for hun skal nå denne banketten!

Mye motgang

Det har ikke bare vært en dans på roser på vei mot starten lørdag. Når man er førstegangskjører er det ikke lett å vite om man trener helt riktig og om man får trent nok, mener Lupton.

-Jeg har vært ganske stressa til tider, særlig når folk snakker om det å vinne og ligge i teten, og trener deretter. Jeg føler ikke at jeg har fått trent helt i mitt tempo hele tiden.

Men det har vært flere stressfaktorer for årets yngste deltaker. For noen uker siden fikk hun vite at en av de beste hundene har fått kreft, og må stå over, noe som har tatt på mentalt. Et par andre skader har det også blitt, noe som ikke er ideelt når man "bare" har 10 hunder i kennelen. Hun er så heldig og får låne to flotte hunder av Jan Øystein Dervo, og det er hun veldig takknemlig for.

Selv om Inger-Marie er årets yngste, vil ikke det tilsi at hun har minst hundeerfaring av årets deltakere. Hun har holdt på med hund hele livet, i lag med sin mor. Da hun var 13 år begynte hun å kjøre selv, og har deltatt på noen småløp, som Bergebyløpet og Alta to-dagers.

Men nå er det altså selveste Finnmarksløpet som står for tur. Selv om det er mange nerver ute og går, gleder hun seg mest.

-Nå er jeg lei av å vente. Gleder meg bare til jeg står på startstreken og får kommet meg av gårde. Da håper jeg mange av nervene forsvinner, så jeg kan nyte turen på vidda, og også få med den flotte naturen, smiler en litt trøtt Inger-Marie.

Partnere