Finnmarksløpet

Webshop

Kjærlig stell

Skrevet av: Elisabeth AndersenHanne Larsen Hajdari
Dato: 11.03.2003 12:12

Klokken er åtte på morgenkvisten i Skogfoss, og veterinær Marit Holm har allerede vært i vigør i flere timer. Med oppriktig kjærlighet hilser hun på bikkjene med godsnakk, klapping og kløing.

Klokken er åtte på morgenkvisten i Skogfoss, og veterinær Marit Holm har allerede vært i vigør i flere timer. Med oppriktig kjærlighet hilser hun på bikkjene med godsnakk, klapping og kløing. Hundene koser seg i varmen fra sola og under Marits varsomme hender. Her skal ledd, muskler, eventuelle såre poter og væskebalanse sjekkes.

-Charlie er fortsatt litt øm ja, roper Marit til Ralph Johannessen., mens hun noterer i veterinærboka.

Alle hundekjørerne har sin egen veterinærbok hvor Marit noterer eventuelle skader og bemerkninger om hundene. Dette fordi hun ikke kan huske alle detaljer om alle hundene i de ulike spannene, naturlig nok. Det ligger 5-6 spann ved sjekkpunktet i Skogfoss denne nydelige tirsdagsmorgenen. Et av de er Eirik Nilsens. Eirik holder på å tre leddstrømper på sine firbeinte. Det har vært mye sukkersnø noe som ikke er det beste føret for bikkjene. Leddene har lett for å bli hovne. Dersom leddene ikke blir varmet opp igjen er det fare for at det utvikles betennelse. Men kjørerne er flinke til å ta vare på hundene sine.

- Jeg synes det er mindre skader i år enn i fjor. Årsaken til det kan være så mangt. Kanskje har hundene blitt trent godt og nettopp på dette føret i det siste? Kanskje de har kjørt mer forsiktig? spekulerer Marit, - kjørerne steller i alle fall godt med hundene sine, skryter hun.

- Det som er viktig å passe utover er at hundene tar til seg nok mat og drikke. Dette kan være en utfordring jo lengre ut i løpet man kommer. Når hundene begynner å bli slitne vil de gjerne bare sove når de kommer til sjekkpunktene, forklarer veterinæren.

Også Rune Johansen tenker på hundenes helse og kler sokker på hele spannet. Tretten bikkjer og 26 poter blir dresset opp. Dette tar tid og krever litt tålmodighet, særlig når konkurrentene begynner å røre på seg å gjøre seg startklar. Men dette arbeidet er helt nødvendig og kan fort betale seg.

- Det er klart at det hundene løper litt saktere med sokker, men det er bedre enn å få såre poter. Da kan det bli fullstendig stopp, sier Marit.

Dette er Marit Holms fjerde år som veterinær i Finnmarksløpet og hun stortrives med jobben.-

Det er like gøy som alltid, smiler hun.

Veterinær Marit Holm jobber til alle døgnets tider

Foto: Jon-Arne Wilhelmsen

Partnere