Finnmarksløpet

Webshop

Engelsk revansj

Skrevet av: Olav Hatlen
Dato: 10.03.2005 12:00

Ben Livesey er ikke som andre engelskmenn. Han misliker fotball og elsker snø og kulde. Nå har han som historiens andre engelskmann fullført Finnmarksløpet med hunder som han har avlet fram og trent sjøl!

Ben Livesey bor i Norge på det syvende året, men kommer fra Preston, nord i England. Kvalitetsbevisst som han er, har han valgt å bosette seg ved den idylliske Jøkelfjorden i Troms. Til daglig jobber han med rusbelastet ungdom - når han da ikke kjører hundespann.

Fullførte ikke i fjor

Det 500 kilometer lange Finnmarksløpet går gjennom et arktisk miljø over den vidstrakte og åpne Finnmarksvidda. Her bor det knapt et menneske, men reinsdyr kan man se og et og annet sted. Temperaturen passerer gjerne 30 kuldegrader.

Da Ben i fjor deltok for første gang, visste han ikke helt hva han gikk til; - Jeg var naiv, og hundene var for dårlig trent og jeg var for dårlig trent. Etter vel 350 kilometer gikk det ikke lenger og jeg måtte bryte løpet. Det var selvfølgelig ergerlig, men du verden hvor mye jeg lærte av det.

Tok revansj i år

Ben forteller at årets løp startet forrykende; - Hundene sprang over vidda, glade og lette, og sjøl var jeg også i toppform, men etter et par hundre kilometer begynte det å røyne på. Jeg skjønner nå i ettertid at jeg nok hvilte for lite på sjekkpunktene. Etter nye 100 kilometer tenkte jeg at jeg ikke kommer meg til mål i år heller, men jeg jobbet og jobbet med hundene og meg selv, og etter nesten tre døgn ute på vidda, rullet jeg over målstreken.

Ben har sovet et par tre timer på disse døgnene. Kombinasjonen av lite søvn og hardt fysisk arbeid, gjør noe med menneskene. Som mange andre hundekjørere forteller han derfor om skikkelige hallusinasjoner underveis.

Savner den engelske osten

Den engelske hundekjøreren savner ikke hjemlandet sitt. I Jøkelfjord har han det som plommen i egget. Han har imidlertid ikke kastet alt det engelske over bord. Således drømmer han om ost og te; - Den norske osten smaker jo ingenting, og te er noe dere i hvert fall ikke har skjønt, flirer han.

Partnere