Finnmarksløpet

Webshop

PETTER JAHNSEN VANT FINNMARKSLØPET 2017

Skrevet av: Niels Westphal
Foto: Steinar Vik
Dato: 17.03.2017 20:49

1.068 kilometer på tvers av Finnmark klarte ikke å skille Marit Beate Kasin og Petter Jahnsen. Etter 89 timers konkurranse ble det et spurtoppgjør mellom de to sterkeste spannene i årets Finnmarksløp, og først på den siste kilometeren på Altaelva klarte Jahnsen å skaffe seg de nødvendige meterne på Kasin. I mål skilte det kun femten minutter.

- Det føles veldig, veldig tilfredstillende, sa en smilende Petter Jahnsen.


Lykkelig vinner - Petter Jahnsen: Foto: Anna Riebelova

Endelig lyktes Jahnsen

Petter Jahnsen (51) er en veteran i langdistanse hundekjøring i Norge, med utallige starter i alle de lange løpene i landet. Han har vunnet Femundløpet så sent som i 2016, men Finnmarksløpet har gitt Pete, som han kalles, mange slag i ansiktet. På de syv foregående forsøkene i Finnmark, er beste plassering nummer 5. I fjor, da han hadde sjansen til å vinne både Femundløpet og Finnmarksløpet innenfor én og samme sesong, ble han nr. 12 i Finnmark. Han har brutt løpet fire ganger.

Men i sitt åttende forsøk klarte sympatiske Pete fra bygda Tufsingdalen i Os kommune i Nord-Østerdalen endelig å komme øverst på pallen, etter et perfekt gjennomført løp.

-Det har vært mye vær. Jeg har mange ganger trodd at jeg ikke skulle komme til mål. Men det gjelder jo å ikke gi seg.

Hvor føltes det det da du seg litt i fra Marit Beate Kasin mot slutten?

- Det føltes helt fantastisk. Jeg trodde ikke det skulle gå, men så at hun hadde noen svakheter og tenkte jeg måtte prøve, sa en lykkelig Pete Jahnsen da han ble intervjuet kort tid etter målgang.

Som vinner av Finnmarksløpet, vanker det pengepremie på 70 000 kroner, en ATV fra Polaris til en verdi av 98 000 kroner, samt en rekke andre flotte premier. Se premielisten her.


Marit Beate Kasin over mål i Alta. Foto Anna Riebelova

Andre plass for andre gang

Marit Beate Kasin tar 2. plassen i Finnmarksløpet for andre år på rad. 33-åringen fra Valdres startet sitt tredje Finnmarksløp i år etter å ha begynt med hundekjøring for kun 8-9 år siden. I fjor ble hun kun slått av Petter Karlsson. I år var Kasin eneste kvinne med ambisjoner om å kjempe i toppen, og viste med suveren kjøring hele veien at hun er en hundekjører av beste klasse.

Men det holdt hardt for journalisten fra Valdres. På vei mot fjellet i uværet mellom Sirbma og Levajok, valgte hun å snu. Uten at konkurrenten Kristoffer Halvorsen hadde overtalt henne til å henge på og bli med videre, kunne pallplassen ha røket der og da.

- Vi gikk litt tom på slutten. Er veldig, veldig takknemlig for det løpet vi har hatt. Dette er det beste hundespannet jeg noensinne har hatt, og jeg er veldig takknemlig for en flott 2. plass.

Med 2. plassen i år og samme plassering i fjor, er Marit Beate Kasin suveren vinner av en Saltdalshytta til en verdi av 550.000 kroner. I tillegg vanker det en pengepremie på kr. 50 000 og mange andre flotte premier også til henne. 


Petter Jahnsen på vei ut av Karasjok. Foto: Steinar Vik 

De klart sterkeste

Helt fra tidlig i løpet har Jahnsen og Kasin vist at de ville være med å kjempe i toppen. Etterhvert som løpet skred fram, viste de begge at de hadde to meget sterke hundespann. Allikevel var det ikke før på det siste lange strekket fra Karasjok og til Alta fredag at de to virkelig fikk vist at de har de klart beste spannene i feltet. På de 133 kilometerne fra Karasjok til Alta har Kasin og Jahnsen økt distanse bakover til konkurrentene. Ved ankomst sjekkpunkt Jotka 2, 50 kilometer fra målstreken, var det klart at kampen om seieren ville stå mellom Marit Beate Kasin og Petter Jahnsen. Til slutt var det altså Jahnsen fra Tudsingdal som klarte å knipe seg først over målstreken.


Petter Jahnsen på Altaelva kort tid etter start lørdag 11. mars. Foto: Anna Reibelova

Løpet som inneholdt alt

I løpet av av over seks og et halvt døgn har Marit, Petter og deres fantastiske hunder krysset Finnmarksvidda to ganger. Klatret over høye fjell og kjørt ned dype daler. Kjørt milevis på elveisen og krysset Finnmarks største innsjøer. De har kjørt gjennom Pasviks dype skoger, og forsert trafikken i Kirkenes sentrum. De har vært nesten i fjæresteinene ved ishavet og kjørt langs grensa til Russland. De har opplevd storm og stille. Sol og tett snøvær. Sett nordlys og soloppganger. De har ligget værfast og gruet seg til å kjøre ut i et forrykende uvær. De har kjempet mot hverandre, men også samarbeidet om å brøyte spor og hjulpet hverandre når snøfokket gjorde sikten lik null.


Marit Beate Kasin på vei til Levajok torsdag. Foto: Steinar Vik

Historiens jevneste

Aldri før har det vært så jevnt med så mange kjørere involvert i teten i det lengste Finnmarksløpet. Heller ikke har det noen gang vært så mange med i kampen om seieren som i år. Ved utkjøring fra Karasjok fredag morgen var det minst fem-seks kjørere som hadde mulighet til å blande seg inn i seierskampen. Men det ble fort klart at Petter Jahnsen og Marit Beate Kasin skulle gjøre opp om gullet. De andre hadde ikke sjanse til å hente inn forspranget. De måtte ta til takke med å kjempe om tredjeplassen. Fra Karasjok til Alta de regelrett frakjørt av de to i front.


Petter Jahnsen i Neiden 2. Foto: Niels Westphal

 

 

Partnere