Finnmarksløpet

Webshop

FL-1000: En ensom kamp i baktroppen

Skrevet av: Niels Westphal/Mads Gløtta
Dato: 17.03.2017 15:27

Mens teten kjemper om pallplasser og heder, kjemper mange andre en mer eller mindre ensom kamp om å komme seg til mål i Alta.

Tre kjørere er fredag ettermiddag på vei mot Karasjok, mens svenske Nora Själin er eneste kjører i Levajok. Tjueåtteåringen fra Storuman, som er bosatt i Nord-Troms, er profesjonell hundetrener og kjører sitt første FL-1000. 

Nora Själin i Levajok. (Foto: Mads Gløtta)

Nora Själin er rookie på FL-1000 i år, og kjører med hundene til Tom Johansen. Målet er  å komme til Alta med flest mulig hunder. Hun har nå sju hunder igjen i spannet.

Selv om de to selvsagte lederhundene ble satt av på Levajok 1 og Tana, har det gått veldig bra etter forholdene å dømme. Hun er særlig fornøyd med unghunden Gappo, som har gjort en god jobb med å gå mye i led. Målet til Nora?

- Å rekke desserten på banketten!

Gappo, Noras lederhund, hviler på Levajok. (Foto: Mads Gløtta)

Flere bak Nora

Men Nora er ikke sist. Hun har tre spann bak seg i sporet. Både Miguel-Angel Martinez og Hendrik Stachnau er på vei mot Levajok, mens Noras landsmann, Christer Afsèer og hans flotte malamutspann, akkurat nå utgjør baktroppen. Christer og hundene hviler i skrivende stund på Sirbma.

Det er i prinsippet ikke noen siste frist for å komme i mål i Finnmarksløpet, men reglene sier at man må ha kjørt ut av sjekkpunkt Karasjok før kl. 24.00 lørdag for å få lov til å fortsette løpet.

Det betyr at Christer ikke har mer enn tiden og veien for å rekke fram før fristen. Hans tyngre og kraftigere malamuter holder mye lavere fart enn de raske alaskanhuskyene som de fleste andre bruker i Finnmarksløpet.

Partnere