Finnmarksløpet

Webshop

Ole (13) drømmer om Finnmarksløpet

Skrevet av:
Dato: 09.03.2017 11:44

Stadig flere unge begynner med hundekjøring. De starter tidlig med å trene systematisk med deltakelse i store hundeløp som sine store mål.

- Jeg vet ikke om jeg skal bli så proff, men hundekjører skal jeg i alle fall bli. Målet er å kjøre Finnmarksløpet, forteller Ole, som også driver med både fotball og håndball. Neste år blir det kun en av delene for da er planen å øke satsningen på hundekjøring.  

 

Hundekjører May Conny Johansen sier hun aldri har opplevd noen på Oles alder sette pris på naturen slik han gjør.

 

Ole har nemlig gått gradene i løpet av året han har bodd hos familien Johansen. Fra kun å starte med å kjenne på kreftene i én hund, til å kjøre langturer på 11 mil med en egen konkurranseslede. Samspillet med hundene øker i takt med interessen.  

 

Naturopplevelsen i fokus
I hundegården står 20 hunder klare for å bli med ut på dagens treningstur. Først gjennom skogen der traseen ofte er så smal at det er så vidt sleden klarer å passere, før turen går opp på snaufjellet der en aldri kan vite hva slags vær og føre som venter. Jo mer det blåser og fyker desto bedre, men den unge «rookien» setter også pris på kalde, klare vinterkvelder under måneskinn og nordlys. Det er nemlig naturopplevelsen som er den største drivkraften.

­

- Jeg har aldri opplevd noen på hans alder som har kunne sette pris på naturen slik som han gjør. Han kan stoppe opp for å se på nordlyset eller slå av hodelykta når det er månelys. I tillegg er han veldig fasinert av det å komme seg fremover med hund, forteller May Conny.

 

- Kjemien bør stemme
May Conny har selv også bestandig latt opplevelsene være drivkraften for å holde på. Det har gjort at hun nå har drevet med hundekjøring i 30 år. Like lenge som hun har vært fostermor. Før Ole kom til gården gikk familien noen runder på om de skulle ta omsorgsansvaret for en ny ungdom. De bestemte seg likevel ganske raskt for å fortsette. Da de møttes første gang var det ingen tvil.  

 

- Du må kjenne litt på det når du treffer ungdommen for første gang, om det er noe som kan bli bra. Det handler mye om kjemi og det er ofte noe som er gjensidig. Jeg tror det er viktig å bruke litt tid på det. Vi har vært heldig alle sammen. For Ole er fjellet og naturen viktig, så da kan vi vel si at han kom til rett familie, sier May Conny.

 

- Vi har vel enda ikke kranglet en eneste gang, legger Ole til.  

 

Gode opplevelser
På kjøkkenet hjemme på Storgjerdet gård legges taktikken for økta over en kopp solbærsaft. Praten går i hvem som skal kjøre foran og hvem som skal «ligge på pes».  

- Det er ikke gitt at ungdommene våre liker å holde på med hund, og det kun en av jentene vi har hatt boende tidligere som har vært litt med. Det er veldig fint å ha fått en treningskamerat og du får oppleve ting sammen med en som nylig har oppdaget hundekjøring og alt rundt. Det er fint, forteller May Conny.

 

Vinterens mål for familien er å kjøre hund over fjellet til hytta i Karasjok. Å stå på sleden i opptil åtte timer i strekk er heller ikke noe som skremmer Ole.

- Det er jeg klar for, sier han til slutt.

 

Fakta om statlige familiehjem:
I Nord-Norge er det i år et stort behov for nye statlige familiehjem. Statlige familiehjem er forsterkete fosterhjem som skal være omsorgsbase for ungdom over 12 år. Et statlig familiehjem er et alternativ til institusjon og gir ungdommene et hjem å komme til.

Å være statlig familiehjem betyr at du er i 100% fast stilling som oppdragstaker, med fast oppdragsavtale i Bufetat. Hjemmene får et profesjonelt nettverk rundt seg som kan gi faglig og praktisk støtte og veiledning.

I et familiehjem har en av de voksne oppdraget som fosterforelder på heltid, og det er ønskelig at en av fosterforeldrene har minimum treårig relevant utdanning på høyskole- eller universitetsnivå. Etter en individuell vurdering kan annen formell utdanning eller erfaring erstatte dette kravet. Statlige familiehjem må være godkjente fosterhjem og gjennomføre PRIDE-opplæring.

Ønsker du en viktig og givende fulltidsjobb hjemme? Les mer på fosterhjem.no

Partnere